Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kardinál Vlk je v nemocnici, jeho stav se prudce zhoršil

PhDr. Miloslav kardinál Vlk
PhDr. Miloslav kardinál Vlk
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Zdravotní stav Miloslava Vlka (84) se v pátek večer prudce zhoršil, lékařům se ho ale během noci podařilo stabilizovat. Kardinál trpí rakovinou plic s metastázami do kostí. Koncem ledna s Vlkem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví.

Farář z pražského Karlína Miroslav Cúth, který se o Vlka v poslední době staral, řekl, že chemoterapie musela být kvůli oslabení kardinálova organismu přerušena a Vlk byl kvůli vnitřnímu krvácení převezen z onkologického na metabolické oddělení.

Dnes ráno už byl kardinál ve stabilizovaném stavu. "Rukama lékařů se udál zázrak," citoval Cúth kardinála.

Zdravotní problémy se u Vlka začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku. Na podzim kardinál kvůli bolestem kloubů absolvoval lázeňské léčení. Po něm se ale jeho stav zhoršil, začala ho trápit silná bolest a otok levého ramene, trpěl závratěmi. Na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce pro poruchu srdečního rytmu.

Po čtyřech dnech byl propuštěn, ale bolest levého ramene neustupovala. Podstoupil proto celotělové CT vyšetření a bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázami do kostí.

Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání.

Na jaře 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991. Jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Dominika Duku.

Témata:  Miloslav Vlk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy