Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Mládek ve vládě končí, potopili ho mobilní operátoři

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na konci února odejde z vlády. Dnes to novinářům oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Důvodem Mládkova odchodu je spor o mobilní operátory. Mládek čelil kritice kvůli debatě o cenách mobilních dat a Sobotka podle svých slov nebyl spokojen s řešením, ke kterému se Mládek uchýlil.

Sobotka dnes novinářům řekl, že návrh na jeho odvolání předloží ve čtvrtek prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému také jako prvnímu sdělí jméno Mládkova nástupce.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. "Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost," řekl Sobotka novinářům.

Na Pražský hrad by měl s návrhem na Mládkovo odvolání přijít Sobotka ve čtvrtek odpoledne, sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Reakci prezidenta nechtěl předjímat. Je podle něj třeba, aby Sobotka Zemanovi odůvodnil odvolání i návrh nového ministra. "Platí ústava a ústavní zvyklosti, kterou je, že prezident vyhoví návrhu předsedy vlády na odvolání člena vlády," připomněl Sobotka, že odpovědnost za personální obsazení vlády náleží jemu.

Mládkův vládní kolega, šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek, věc příliš komentovat nechce. „Je to věc ČSSD, premiéra a prezidenta,“ uvedl.

Opozice Mládkovo odvolání vítá

„Je dobré, že předseda vlády provede změnu na postu ministra průmyslu a obchodu. Ale klíčové problémy vlády se skrývají v rezortech řízených ministry ANO a na ty si bohužel pan Sobotka netroufne,“ řekl naší redakci Marek Benda (ODS).

„Byl ministrem 20. a ne 21. století, v oblastech podpory podnikání, digitálního trhu a ochrany spotřebitele selhal,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík uvítal dnešní rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky odvolat z funkce ministra průmyslu Jana Mládka (oba ČSSD). ODS v reakci na Sobotkovo oznámení uvedla, že Mládek se nikdy ministrem průmyslu stát neměl. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek personální změnu ve vládě považuje za součást boje uvnitř ČSSD.

"Rozhodnutí odvolat ministra Mládka vítám, i když myslím, že je to už spíše předvolební tah. Ale i tak jsem rád, že se pan premiér pochlapil, přestože ještě před víkendem říkal, že Mládka neodvolá," uvedl Gazdík na facebooku.

"Člověk, který označuje živnostníky za parazity, se ministrem vůbec stát neměl. Škoda, že si to B. Sobotka uvědomil až po tolika letech," uvedla ODS na twitteru. Strana připomněla Mládkův výrok z roku 2013, kdy jako stínový ministr financí řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích.

Kalousek vnímá odvolání Mládka spíš jako součást vnitrostranického boje uvnitř ČSSD před jejím březnovým sjezdem. "Současná politika vlády je do té míry protipodnikatelská a šikanující, že výměna ministra průmyslu a obchodu na tom nemůže vůbec nic změnit," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK.

Témata:  Jan Mládek Bohuslav Sobotka Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy