Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka ze mě udělal lovnou zvěř. Vývoj v ČSSD je znepokojivý, tvrdí Mládek

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jan Mládek ve funkci ministra průmyslu a obchodu skončil 28. února. Prezident Miloš Zeman ho odvolal na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za hlavní důvod personální změny předseda vlády označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Podle Mládka to ale vše bylo poněkud jinak.

Místo mládka vedl rezort několik týdnů sám Sobotka, 4 dubna pak Zeman jmenoval do funkce ministra průmyslu Jiřího Havlíčka. Mládek se netají tím, že se mu jeho odvolání nelíbí.

Sobotka oficiálně Mládka odvolal kvůli kauze mobilních dat, bývalý ministr ale tvrdí, že důvodu svého odvolání nerozumí. „Oficiální zdůvodnění byly ceny mobilních dat. Jestli na něco nemá ministr kompetence, tak jsou to ceny a soutěž. To je v zásadě o tom, jestli tři operátoři mezi sebou dostatečně soutěží. Na to jsou jiné instituce. Proč pan premiér zdůvodnil mé vyhození tímto argumentem dodnes nechápu. Mohl si aspoň najít nějaký jiný,” vysvětluje sociální demokrat.

Podle Mládka za odvoláním stáli Sobotkovi PR poradci. Proč se ale právě on stal personou non grata, ale netuší. „Pan premiér mi poslal 9. ledna dopis, ve kterém mě vybízel k větší aktivitě. Když se k tomu přidal mobilní internet, chtěl, abych přijal zodpovědnost i za tuto věc. V zásadě mě označil jako lovnou zvěř, na kterou má být dělán hon,” tvrdí.

„Je mi líto, že se to nakonec všechno zvrhlo na jeden jediný problém, ceny mobilních dat, které navíc nejsou v kompetenci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), ale Českého telekomunikačního úřad a antimonopolního úřadu. Byla tím znehodnocena práce nejen moje, ale i mých kolegů, protože MPO dosáhlo opravdu hodně,” přiznává mládek, který konkrétně zmínil například nízkou nezaměstnanost a energetiku.

Zastal se také svého stranického kolegy a poslance Jeronýma Tejce, který oznámil, že už nehodlá kandidovat a de facto tak odchází z politiky. Hlasitý kritik stávajícího vedení ČSSD argumentoval tím, že se nedokáže se ztotožnit se současným směřováním ČSSD. Mládek to glosoval slovy: „Kolega Tejc je chlap, rozhodnutí rozumím,“ říká Mládek.

Exministr má o budoucnost své strany strach. „Velmi mě znepokojil vývoj na sjezdu ČSSD. Ne proto, že potvrdil mandát předsedovi strany a prvnímu místopředsedovi, ale že se snad poprvé stalo to, že ti, kteří mají jiný názor, nejsou vůbec zastoupeni ve vrcholném vedení sociální demokracie. Pan Tejc nebyl zvolen ani řadovým místopředsedou,” připomněl.

To je podle něj špatné především pro stranu jako takovou. „Reálně hrozí, že i v případě volebního neúspěchu a dalšího sjezdu bude situace zabetonovaná. Nešťastný byl celý lánský puč, tohle je jeho důsledek. ČSSD je v obtížné situaci, protože nastoupilo hnutí bez programu, které v zásadě přebralo program sociální demokracie a pak si přisvojilo veškeré úspěchy vlády,” dodává Mládek, který dál zůstává poslancem ČSSD.

Témata:  Jan Mládek Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy