reklama

Návrhy ČSSD v daňové oblasti jsou populistické a především nemají ratio, uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. "Rozumné je daně nezvyšovat a nechat peníze rodinám přes vyšší slevy," dodal. Lidovci podle něj chtějí zvyšovat daňové slevy na děti a zrušit příjmovou hranici 68.000 Kč pro daňové bonusy na děti a na poplatníka.

"V podstatě ten návrh říká: Nedělejte, nebo budete muset platit více daní," řekl novinářům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zavedení progrese by také podle něj zkomplikovalo situaci jak daňovým poplatníkům, tak daňové správě. Dopady by to podle něj mělo i na celou českou ekonomiku.

"Pro bohatnutí a konkurenceschopnost země je nesmírně důležité, zda tady budou příznivé podmínky pro produkci s vysokou přidanou hodnotou. Tenhle návrh výrazným způsobem zdražuje cenu vysoce kvalifikované práce, a tím v podstatě posílá celou zemi do chudoby," uvedl.

"Český daňový systém potřebuje hlavně zjednodušení a stabilitu. Návrhy ČSSD jdou úplně opačným směrem. Daňová politika ČSSD zaměřená proti lidem se středními a vyššími příjmy je zcela chybná. Daně mají klesnout všem, nejenom někomu," reagoval šéf ODS Petr Fiala.

"Když nějaké zboží zdaníte, většinou snížíte jeho spotřebu. Vláda vyšším zdaněním práce chce asi odradit aktivní a pracovité lidi od práce. My si naopak pracovitých lidí ceníme a proto jim chceme snížit odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Pracovat se musí vyplatit," doplnil Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.