reklama

Francie si na jaře zvolí nového prezidenta a země se obává jak hackerských útoků podobných těm, které se odehrály ve Spojených státech, tak i šíření dezinformací, které dnes a denně kolují ve velké míře internetem. Těm by mohl učinit přítrž nový plán.

Novináři se spojili s Facebookem a Googlem a rozhodli se společně bojovat proti nepravdivým článkům na internetu a propagandě. Podle serveru BBC se do projektu CrossCheck zapojí celkem 17 médií včetně zpravodajských agentur a budou sloužit jako odborná porota, která posoudí pravdivost jednotlivých článků.

V praxi dostanou lidé k dispozici možnost nechat si ověřit, nakolik se článek zakládá na faktech. Do speciálního políčka vloží internetovou adresu daného článku a novináři následně posoudí, jsou-li informace v něm pravdivé či nikoliv. 

Takto označené články budou na internetu stále méně dohledatelné. Sám Facebook je může přestat zobrazovat uživatelům a naopak bude na základě sdílení jednotlivých linků automaticky zasílat články novinářům k posouzení jejich pravosti.

Podle médií se bude tato metoda ověřování informací postupně zavádět i v dalších evropských zemích. Další na řadě bude zřejmě Německo, kde se na podzim odehrají parlamentní volby. Nyní se zdá, že by podobný systém mohl fungovat i v České republice.

Dočkáme se i u nás?

Ministerstvo vnitra má v plánu spolupracovat s americkou společností Facebook kvůli dezinformacím, které se skrze tuto sociální síť šíří. Uvedl to server Aktuálně.cz s tím, že budoucí spolupráce ještě nemá jasně danou podobu, ale měla by začít co nejdříve.

Na rozdíl od jiných států by ale systém v praxi podle představ resortu vnitra fungoval jinak. Uživatelé Facebook upozorní na příspěvek, který podle něj obsahuje dezinformace, a sociální síť následně nepošle zprávu novinářům, ale do nezávislého centra, které informace vyhodnotí. 

Pokud daná informace nebude pravdivá, Facebook ji označí a mohl by uživatele odkázat na internetové zdroje, kde budou moci ověřit skutečný stav.