Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se podřídilo Německu? Vše je ale jinak, než se píše

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - Česko se poprvé od roku 1918 dobrovolně podřídilo Německu. Tak prezentují současnou situaci dezinformační weby propagující Rusko s odvoláním na dohodu o vojenské spolupráci, kterou před několika dny podepsali zástupci obou zemí. Ve skutečnosti ale o žádné podřizování nejde.

Slovenský portál AntiPropaganda.sk upozornil na nový nešvar, který se šíří na českých dezinformační webech. Ty uvedly, že část české armády se dostane přímo pod velení Německa, což vyvolalo u řady lidí vlnu nesouhlasu a objevily se i myšlenky o germanizaci českého národa.

Server proto zmapoval české internetové portály a zjistil, kde se podobné názory prezentují. Uvádí, že zprávu přinesla například česká verze Sputniku, která napsala: "Je to poprvé od roku 1918, kdy je část české armády, dokonce dobrovolně, podřízena Německu."

Jiný český populární server zaměřený na politiku, který ovládl senátor Ivo Valenta, pro změnu podle AntiPropaganda.sk tvrdí, že český ministr obrany de facto dobrovolně odevzdal polovinu armády německému velení. Server Zvědavec zase uvádí, že jde o další krok k naplnění německého plánu, kterým má být úplné ovládnutí Evropy.

"Objevily se dokonce názory, že Miloš Zeman již není vrchním velitelem českých ozbrojených sil. Údajné podřízení části české armády Německu má být součástí postupné germanizace českého národa a zároveň má jít o velezradu ze strany české vlády," upozornil slovenský server.

Skutečnost je jiná

Ve skutečnosti k žádné ztrátě české kontroly nad armádou nedochází. Dezinformace se zakládá na dohodě z 15. února, kdy ministři obrany Martin Stropnický a Ursula von der Leyenová. dnes v Bruselu podepsali dohodu o budoucí těsné spolupráci české 4. brigády rychlého nasazení s německou 10. obrněnou divizí.

Smyslem má být připojení české jednotky k německé divizi tak, aby spolu mohly obě uskupení intenzivně cvičit a být také případně společně nasazeny. V rámci NATO navíc už několik let existuje koncept takzvaných "páteřních států", kdy se k armádám velkých členských zemí přidávají svými jednotkami a schopnostmi méně silní spojenci.

Stropnický tehdy upozornil, že Česko pojí s německým sousedem strategické partnerství a pro českou armádu je tak logickým krokem, že 4. brigáda bude cvičit v rámci německé divize. Sám navíc podotknul, že Česko brigádu nikomu "nevěnuje" a její cvičení bude standardním způsobem schvalovat česká vláda. 

Témata:  Česká republika Armáda České Republiky noviny a tisk Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy