reklama

Hanlivé nápisy se na fasádách několika podniků zapojených do vládní kampaně HateFree objevily loni v noci na 24. dubna. Terčem vandalů se staly například firmy na náměstí Jiřího z Poděbrad a ve Francouzské a Vinohradské ulici. Pachatelé na podniky nasprejovali mimo jiné nápisy "Smrt Hate Free". Sprejeři pomalovali také vestibul metra na Karlově náměstí.

Vytvořené texty i symboly zkoumali znalci. Došli k závěru, že obsahem maleb je projev sympatií k existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům třetí říše německého národa nebo nacistického Německa.

"V této věci byly obviněny čtyři osoby pro sedm případů poškození cizí věci - sprejerství. Dva z těchto obviněných jsou ještě navíc stíháni pro útok vůči provozovně v ulici Konecchlumského v Praze 6, u které poškodili výlohy a elektronickou pokladnu," sdělil mluvčí. Pachatelům hrozí až tři roky vězení.

Nový ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) se projekt proti rasové a jiné nesnášenlivosti rozhodl letos v dubnu ukončit, ačkoliv představitelé iniciativy měli zájem o pokračování.