Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidí bez práce v únoru ubylo, firmy nemohou najít kvalifikované pracovníky

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - K 28. 2. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 380 208 uchazečů o zaměstnání. To je o 9 208 méně než v lednu a o 81 046 méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší únorovou hodnotu od roku 2008, kdy ÚP ČR evidoval 355 033 nezaměstnaných. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 356 821 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,1 % (leden 2017 – 5,3 %, únor 2016 – 6,3 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,8 %), Praha-západ a Mladá Boleslav (oba 2,7 %), Benešov a Plzeň-město (oba 2,8 %) a Jičín (3,1 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (10,2 %), Most (9,9 %), Jeseník (9,5 %), Bruntál (9,1 %), Znojmo (9 %), Ostrava-město (8,7 %), Ústí nad Labem (8,6 %) a Děčín (8,1 %). Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 5,2 % a v případě žen na 5,1 %, informuje Úřad práce v tiskové zprávě.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 73 regionů. Největší pak okresy Domažlice (o 7,3 %), Havlíčkův Brod (o 5,6 %), Pelhřimov a Chrudim (shodně o 5,1 %), Klatovy (o 4,8 %), Plzeň-město (o 4,5 %), Strakonice a Mladá Boleslav (shodně o 4,4 %). Naopak nezaměstnanost vzrostla ve 2 regionech - Jeseník (o 0,3 %) a Ústí nad Labem (o 0,2 %). V okresech Děčín a Znojmo zůstala nezaměstnanost na stejné úrovni.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,1), Jeseník (13,6), Ústí nad Labem (9,7), Znojmo (9), Sokolov (8,1), Hodonín (7,5), Bruntál (7) a Chomutov (6,2). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízelizaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 38 966 absolventům a mladistvým a 11 578 osobám se zdravotním postižením (OZP).

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v únoru 42,5 roku. Mezi evidovanými bylo 130 183 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 34,2 %.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, dělníky v oblasti výstavby budov, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe, montážní dělníky elektro a energetických zařízení nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru téměř 48 tis. lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu. Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. Nezaměstnanost tak bude v nadcházejícím období s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ popisuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy