Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna podpořila posílení pravomocí pro NKÚ

Poslanci za ČSSD
Poslanci za ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) možná bude moci prověřovat nakládání v podstatě se všemi veřejnými penězi, nejen se státním majetkem. Předpokládá to ústavní novela, kterou dnes podpořila Sněmovna. Projednají ji nyní tři výbory, kontrolní, ústavně-právní a pro veřejnou správu. Minulé snahy o rozšíření pravomocí kontrolního úřadu ztroskotaly v nynějším i v minulém volebním období v Senátu. Výhrady mají také někteří poslanci, zejména z ODS.

"Pořád se tu zvyšuje byrokracie, nátlak na obce," řekl občanský demokrat Ivan Adamec. Naopak Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) pokládá předlohu za klíčovou. "Chtěl bych poprosit všechny, aby si vzpomněli, co slibovali voličům, když vstupovali do Sněmovny," podotkl.

Poslanec ODS Marek Benda neuspěl s návrhem odročit projednávání ústavního rozšíření kompetencí NKÚ do přítomnosti aspoň nadpoloviční většiny ministrů. Omluveni byli dnes i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) a taky ministr Jan Chvojka, který má předlohu na starosti. Za Chvojku ji uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Zastánci normy upozorňovali na to, že v případě odročení by se jí do konce volebního období nepodařilo schválit.

Dosavadní působnost úřadu spočívá vedle kontroly státního majetku také v prověrkách plnění státního rozpočtu. Nově by měl do kompetence kontrolního úřadu spadat kromě prakticky všech veřejných peněz také majetek společností, v nichž má podíl stát, obec nebo kraj.

Úřad by měl přímo ze zákona, jehož novelu Sněmovna taky podpořila, dostat právo kontrolovat hospodaření státních podniků, fondů a příspěvkových organizací, zdravotních pojišťoven, veřejných výzkumných institucí, veřejných vysokých škol a dalších takzvaných státních škol, dobrovolných svazků obcí, České televize a Českého rozhlasu a rovněž nakládání s penězi poskytnutými z Evropské unie.

Výjimku z možných kontrol ale mají mít na rozdíl od minulých předloh obce do 10.000 obyvatel a firmy s jejich majetkovou účastí. První kontroly obcí by měly začít podle novely za dva roky. "Nevidím rozdíl mezi obcí, která má 9000 obyvatel a která má 11.000 obyvatel. To se mi zdá velmi podivné," kritizoval to Vladislav Vilímec z ODS. Podle Jana Klána (KSČM) jde o diskriminaci. Benda uvedl, že bude navrhovat, aby se hranice zvýšila na milion obyvatel.

Senát dosud ústavní novely o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu zamítal zejména kvůli tomu, že by podle něj vedly k neúměrnému zatížení zejména menších obcí a k dalšímu bujení kontrol. Sněmovna v případě ústavních zákonů nemůže Senát přehlasovat. Martin Plíšek z TOP 09 chtěl vědět, zda vláda o nynější předloze se senátory debatuje. "Mělo by být zřejmé, zda je v Senátu vůle novelu schválit," uvedl.

Senátoři doporučili vládě, aby návrhy předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s předlohou o odstranění vícečetných kontrol stejných věcí různými úřady. Napomoci by tomu mohl návrh nového zákona o řízení a kontrole veřejných financí, který dolní komora podpořila v úvodním kole v úterý. Podle Vilímce ale tento zákon duplicity neodstraní. Rozšíření pravomocí kontrolního úřadu na obce a kraje proto označil za absurdní.

Adamec poznamenal, že vláda si jen potřebuje odškrtnout kolonku v programovém prohlášení, v němž se ke změně kompetencí NKÚ zavázala. "A tlak Rekonstrukce státu je také otravný," řekl s odkazem na iniciativu, která novelu dlouhodobě podporuje.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy