reklama

Každá doba si žádá své a více než kde jinde to platí v marketingu. Zatímco dnes se fantazii meze nekladou a reklamy musí být vzhledem k vysokým cenám krátké, ale úderné, v dobách socialismu platil pravý opak.

Tehdejší reklamy byly až na výjimky z dnešního pohledu vleklé a přílišně vysvětlující. Zatímco ve spotu na párky se můžete dozvědět o způsobu jejich ohřívání, reklama na startovací kabely pro změnu popisuje podrobný postup, jak s nimi pracovat.

Ostatně i proklamované výrobky dnes v reklamách běžně nenajdete. Kdy naposledy jste viděli reklamu právě na startovací kabely nebo na mléko či zelí? Nebo dokonce na jablečný koláč?

Není pochyb o tom, že mezi reklamami se v určitém časovém úseku vždy objeví jedna, která dané době vládne a je mezi lidmi nesmírně populární. Zatímco dnes drží prim reklamy na banky, před desítkami let znal každý hlášku z reklamy na med. Věta "A kde je vlastně brácha?" se tak zapsala do podvědomí všem, kteří v tehdejší době měli televizi.

Jistě si ale všimnete i dalších rozdílností mezi reklamou tehdy a dnes. Za socialismu bylo zvykem prosazovat vše tuzemské a reklamy se natáčely v domácím prostředí, které je lidem blízké. Dnes se většina reklam drží západního trendu a lidem ukazuje ne život, který žijí, ale který by v "ideálním" případě žít měli.

Podobný rozdíl lze vypozorovat i u herců. Ideál krásy se za ty roky změnil a dnešní mužští a ženští protagonisté vypadají jako modelky z prvních stránek časopisu, zejména co se drogistických výrobků týče. Dříve? Herci vypadali jako každý druhý.

Závěrem nelze nezmínit dnes již legendární vajíčko, které po mnoho let upozorňovalo diváky na nadcházející vlnu reklamních spotů.

A jaké oblíbené reklamy máte vy? Podělte se s námi v komentářích.