Slovenky jsou krávy? Nová reklama sklízí ovace i pobouření (0:57) | video: YouTube

Nepříliš používaný, ale úspěšný. Tak by se dal charakterizovat reklamní motiv, v němž Češi hanlivě vyobrazují Slováky a naopak. Zatím poslední počin má na svědomí Restaurace Máneska, jejíž spot na to jde opravdu zostra.

V této reklamě se mísí hned několik podtextů. Nejprve je zde vyobrazena žena ze Slovenska, která je v záběru s prostřihy, v nichž vidíme krájení masa. Ve chvíli, kdy se divák vžije do zavedeného a mezi adolescenty oblíbeného přirovnání ženě k masu, přichází vyvrcholení celé reklamy: "U nás je každá kráva šťastná".

Video sklidilo na internetu obrovský úspěch a jen na serveru YouTube jej vidělo za pět dní přes půl milionu lidí. Zatímco většina diskutujících chápe, že se jedná o nadsázku a určitý druh humoru, jiní, zejména Slováci, jsou ale reklamou pobouřeni.

Řada z nich se brání tím, že jde o rasismus nebo urážku národa, jiným vadí permanentní narážky ze strany Čechů, další upozorňují, že kdyby tomu bylo naopak, zuřili by Češi. Není to však tak dávno, co tato situace opravdu nastala.

Slovenská sporiteľňa před dvěma lety zesměšnila ve své reklamě Čechy. Ústředním tématem byl český turista v kempu, který neustále obcházel slovenské dovolenkáře, od kterých si půjčoval pánvičku, cibuli a nakonec i manželku jednoho ze Slováků. Ten to už nevydrží a Čecha zarazí. Na konci videa Čech Slovákům půjčí paštiku, ale s tím, že ji chce vrátit.

Reklamou se kvůli stížnosti musela zabývat slovenská Rada pro reklamu. Ta ale ve svém nálezu shledala, že k žádnému porušení kodexu, který musí tvůrce reklamy dodržet. Podle stěžovatelů reklama uráží národnostní cítění spotřebitelů a vyvolává nesnášenlivost.

– Globe24.cz

100

Máte velká varlata? Lékaři pro vás mají špatnou zprávu

Čtěte dále