Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deklarace EU? Česko do ní prosadilo řadu důležitých věcí, pochvaluje si Sobotka

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Deklarace, kterou by měli představitelé unijních zemí podepsat na sobotním summitu Evropské unie v Římě, obsahuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) řadu myšlenek, které prosazovalo Česko či země visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Novinářům to dnes řekl v Praze před odletem na summit. Pokud do dokumentu nepřibudou nepřijatelná ustanovení, mělo by ho Česko podpořit. Sobotka nemá oficiálně informace ani o výhradách Polska, jehož premiérka Beata Szydlová ve čtvrtek hrozila, že by dokument nemusela podepsat.

Česku a V4 se podle Sobotky do deklarace podařilo prosadit důraz na bezpečnost uvnitř unie a současně i ochranu vnějších hranic. "Evropa musí být schopna bojovat společně proti terorismu, nelegální migraci a organizovanému zločinu," řekl. Jako další zmínil sbližování životní úrovně unijních zemí a otevřenost pro integraci dalších zemí.

Szydlová ve čtvrtek řekla, že Polsko deklaraci nepodepíše, pokud v ní nebudou zakotveny klíčové požadavky Varšavy. "Česko nemá oficiální informaci, že by Polsko nechtělo podepsat deklaraci. Taky jsme nebyli seznámeni s požadavky, kterými by její podporu podmiňovalo," uvedl Sobotka. Pokládal by za dobrý signál, kdyby nad dokumentem byla shoda. Česko by od podpory mohlo ustoupit tehdy, kdyby v dokumentu nastaly nepřijatelné změny, dodal.

V dopise, kterým předseda unijních schůzek Donald Tusk lídry EU pozval do italské metropole, zdůraznil, že setkání bude příležitostí potvrdit trvající platnost unijního projektu a ustavit společnou vizi pro další roky. Přesto se už mezi hlavními městy a bruselskou unijní centrálou vyjednává především o obsahu a významu stále častěji zmiňovaného sousloví vícerychlostní Evropa. Především východní země míní, že by různé tempo integrace mohlo v důsledku znamenat jejich vyřazení z rozhodování o některých tématech.

"Patříme k zemím, které jsou opatrné, pokud jde o myšlenky o vícerychlostní Evropě," uvedl dnes Sobotka. V takovém případě by totiž podle něj mohlo hrozit jednání "o nás bez nás". "My bychom rádi jako Češi zůstali u jednacího stolu u všech podstatných otázek," řekl.

Slavnostní jednání se v sobotu uskuteční v prostorách, kde byly před 60 lety podepsány smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom). Už dnes večer se účastníci sobotní neformální schůzky setkají ve Vatikánu s papežem Františkem.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy