Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový průzkum: Koalice lidovců a STAN by se do Sněmovny nedostala

Sjezd KDU-ČSL
Sjezd KDU-ČSL
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci a STAN půjdou do parlamentních voleb v koalici, což znamená, že musejí získat alespoň 10 procent hlasů, aby se dostali do Sněmovny. Podle volebního modelu agentury Focus by koalice nyní obdržela zhruba devět procent hlasů.

Pokud by obě uskupení kandidovala samostatně, získala by v součtu o dva procentní body více. KDU-ČSL má 6,3 procenta hlasů, STAN 4,2 procenta. Členové hnutí by tedy v poslaneckých lavicích nezasedli.

Společná kandidatura by pro koalici znamenala zisk 8,5 procenta hlasů. Statistickou chybu agentura Focus neuvedla. U jiných agentury ale činí jeden až dva procentní body u menších stran, u větších stran kolem tří procentních bodů.

To, zda by lidovci a Starostové kandidovali spolu či zvlášť, by mírně ovlivnilo také volební zisk dalších stran. Vítězem by nicméně bylo ANO před ČSSD, KSČM a ODS. Do Sněmovny by se dostala ještě TOP 09.

Témata:  volební preference průzkumy volby KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy