Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš je důstojný kandidáta na prezidenta, myslí si politici. Ovčáček ale prská

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha – Někdejší šéf Akademie věd Jiří Drahoš dnes oznámil, že bude kandidovat na prezidenta České republiky. Předsedové vládního hnutí ANO Andrej Babiš a opozičních Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík jej považují za seriózního člověka a důstojného kandidáta. Média v uplynulých týdnech spekulovala, že by Drahoše mohla podpořit i TOP 09 STAN.

„Pana Drahoše považuju za seriózního člověka. Pan Drahoš nestojí o podporu žádné strany ani hnutí, což potvrdil i jeho mluvčí. Hnutí ANO na toto téma čeká interní referendum, naší prioritou jsou sněmovní volby," uvedl v reakci na oznámení šéf ANO Andrej Babiš. ANO o kandidátovi rozhodne v referendu.

Předseda STAN Petr Gazdík uvedl, že Drahošovu kandidaturu vítá. "Pokládám ho za důstojného kandidáta a domnívám se, že může do prezidentské volby výrazně zasáhnout," napsal ČTK Gazdík. Dodal, že svému hnutí doporučí, aby Drahošovu kandidaturu podpořilo. „Budu o tom jednat i s naším partnerem KDU-ČSL," dodal šéf STAN.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvítal, že se okruh kandidátů rozšířil. "KDU-ČSL zatím vlastního kandidáta nechystá. O podpoře pro kohokoli je ještě předčasné mluvit," poznamenal.

Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že Drahoš je "jistě důstojný prezidentský kandidát". "ODS představí včas vlastní postup při prezidentské volbě, do té doby nebudeme žádná jména komentovat," dodal.

Za zatím nejlepší volbu Drahoše označil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Z těch, kteří zatím svoji kandidaturu oznámili, by měl pan profesor Drahoš zcela jistě naši preferenci," řekl Kalousek ČTK. Dodal ale, že strana ještě čeká, zda svou kandidaturu neoznámí ještě někdo jiný. "Já osobně bych si strašně moc přál, kdyby ji oznámil Petr Pithart," dodal. Pithart zatím svou kandidaturu vylučuje.

Žádné velké překvapení se nekoná. J. Drahoše nadšeně podporují média a politické strany. TOP 09 počínaje a okolím B. Sobotky konče.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. března 2017

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček Drahoše označil na twitteru za kandidáta médií a umělý produkt PR, jeho kandidatura prý není žádné velké překvapení. Na twitteru uvedl, že bývalého šéfa Akademie věd „nadšeně podporují" média i politické strany, jmenoval opoziční TOP 09 a okolí předsedy sociálních demokratů, premiéra Bohuslava Sobotky. „Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR," napsal Ovčáček.

Budu kandidovat na prezidenta. Jdu do toho proto, aby zvítězily hodnoty, které jsou pro každou zem nejdůležitější. Pravda, rozum a slušnost. pic.twitter.com/udfwoI2syA

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 28. března 2017

Prezident Miloš Zeman oznámil to, že se bude znovu ucházet o post prezidenta, svým příznivcům 9. března na Hradě. Později řekl, že na své protikandidáty nebude útočit a že s nimi také nepůjde do žádných předvolebních debat. 

Dalším z uchazečů o prezidentský úřad je i textař a podnikatel Michal Horáček. Serveru Info.cz řekl, že Drahoš bude kandidátem politických stran a podporu jim také bude muset vrátit. Horáček chce na svou podporu získat 150.000 podpisů, kampaň si zaplatí sám, řekl serveru.

Stejně jako ANO i sociální demokracie chce vybrat kandidáta ve stranickém referendu. Minimálně část sociálních demokratů má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi, část se ale proti jeho podpoře staví. Například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že Zemana podpoří.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR Petr Gazdík Andrej Babiš Jiří Ovčáček Miroslav Kalousek Petr Fiala

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy