Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko ztratí spojence? Politici komentují začátek brexitu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Velká Británie dnes spustila brexit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu řekl, že Česká republika bude při vyjednáváních o odchodu Velké Británie z Evropské unie hájit práva svých občanů žijících v Británii.

Česko podle premiéra nyní definuje jasný mandát pro summit unijních zemí, který bude kvůli brexitu mimořádně 29. dubna. "Pokud jde o naše priority, jednoznačně je to obhajoba zájmů našich občanů, kteří ve Velké Británii pracují a žijí. My si nepřejeme, aby o svá práva přišli," řekl Sobotka.

Za další prioritu označil udržení obchodu s Británií. "Byli bychom rádi, aby budoucí vztahy mezi Velkou Británií a Evropou byly takové, aby to neohrozilo export a pracovní místa," uvedl. Očekává složitá jednání, která by mohla přesáhnout plánované dva roky. Přál by si během nich vytvořit co nejmenší příkop mezi oběma stranami, který by umožnil další dobrou spolupráci.

Brexit bude mít dopad i na objem peněz v evropských fondech soudržnosti. "Zřejmě to znamená budoucí ztrátu spojence v mnoha názorech a ztrátu finančních prostředků do kohezních fondů," zhodnotil dopady britského rozhodnutí na Česko vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Už dříve uvedl, že za klíčové považuje, aby se po odchodu Britů z unie nezhoršilo postavení českých občanů v Británii. Spolu s předsedy ostatních stran zastoupených ve Sněmovně se už v únoru shodli na tom, že Česko bude při dvouletých vyjednáváních s Londýnem klást důraz na zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti.

Témata:  Brexit Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy