Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud začal řešit případ únosce dětí z Litoměřicka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud začal dnes projednávat loňský únos dětí z Litoměřicka. Obžalobě čelí sedmatřicetiletý recidivista Zdeněk Hryščenko. Tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku podle žalobce držel 10 dnů ve speciálně upravené garáži v Ústí nad Labem. Hryščenko odmítl před soudem vypovídat, v přípravném řízení se k únosu přiznal. Dětem podle svých slov nechtěl ublížit. V dopisech zaslaných soudu požádal o doživotní trest. Hlavní líčení bude pokračovat v jeho nepřítomnosti.

Podle právní kvalifikace případu hrozí Hryščenkovi až 12 let vězení, státní zástupce navrhuje zabezpečovací detenci.

Děti zmizely loni 28. srpna. Hryščenko je podle obžaloby svázal u soutoku Labe a Ohře u Litoměřic, mířil na ně zbraní a po několika hodinách je převezl do garáže v ústecké čtvrti Střekov. Hryščenkovým cílem byla dívka. "Líbila se mi, byl to impuls, že jsem vzal zrovna je," řekl v přípravném řízení Hryščenko.

Garáž měla za standardní bránou ještě speciální dveře chráněné číselným kódem. Byla odhlučněná a zařízená jako malá garsonka. Dětem tam Hryščenko nosil jídlo a pití, občas je jednotlivě pustil ven, zároveň je ale zastrašoval, uvádí obžaloba. "V této době poškozeným v několika případech vyhrožoval zabitím a zakopáním jejich těl v lese, pokud budou křičet či dělat jiné problémy," řekl státní zástupce Vladimír Jan. Dívce prý Hryščenko také pouštěl dětskou pornografii.

Hryščenko odmítl, že by dětem chtěl ublížit. "Byly to jen výhrůžky. Od první chvíle jsem jim říkal, že jim neublížím. Chtěl jsem je v pátek odvézt domů, když jsem viděl, jak u mě trpí," doplnil Hryščenko.

Klíčovým okamžikem v pátrání po dětech byl dopis, který dětem únosce dovolil napsat. Chlapec do mnohokrát přeškrtaného textu dal šifru. Díky tomu jeho rodiče obě děti 7. září našli. Následně je vysvobodila policie.

Kromě únosu dětí si podle žalobce loni v létě natáčel malou dívku v Ústí nad Labem. Hryščenko byl už před lety odsouzen za pokus o únos a braní malých dětí jako rukojmí.

Jednání soudu začalo s hodinovým zpožděním. Hryščenko byl z blíže neurčených důvodů ošetřen v nemocnici. Hlavní líčení bude pokračovat v jeho nepřítomnosti. Soud opakovaně dopisem požádal o doživotní trest. "Je mi nesmírně líto, co jsem způsobil. Můj život už pro nikoho nemá smysl. Přál bych si trest nejvyšší, tedy doživotí," napsal.

Oběti únosu i jejich rodiče se připojili k trestnímu řízení. Dívka žádá v rámci nemajetkové újmy milion korun, její rodiče po 100.000 korun. Chlapec pak 250.000 korun a jeho rodiče také po 100.000 korun.

Témata:  Ústí nad Labem soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy