Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko odsuzuje chemické útoky, zavřít ambasádu v Sýrii by ale byla chyba, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v České televizi v souvislosti s úterním útokem v syrském Chán Šajchúnu řekl, že česká vláda jakékoliv použití chemických zbraní. Zároveň ale odmítl myšlenku uzavření české ambasády v Sýrii.

„Česká vláda jednoznačně odsuzuje jakékoliv použití chemických zbraní. Je to jednoznačné porušení mezinárodního práva a mezinárodní společenství to nemůže nechat jen tak," uvedl Sobotka.

Česko podle něj podporuje nezávislé vyšetření události, která si podle některých zdrojů vyžádala nejméně 100 obětí a 400 zraněných.

Uzavření české ambasády, která jako poslední z velvyslanectví zemí Evropské unie dosud po vypuknutí občanské války stále funguje, za špatnou cestu. „Znamená to, že budeme vědět mnohem méně, co se v Sýrii děje. Naopak ta ambasáda musí dále fungovat," řekl.

Česko podle něj může přispět prostřednictvím humanitární pomoci přímo Syřanům. „Je důležité, aby všechny země, které mají vliv na to, co se děje v Sýrii, to znamená Rusko, Írán, západní státy, USA, udělaly všechno pro to, aby se zabránilo jakémukoliv dalšímu používání chemických zbraní," dodal.

Možnost stáhnout českou velvyslankyni v Damašku Evu Filipi dnes v Bruselu zmínil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pro případ, že by se prokázalo, že za útok v provincii Idlib je odpovědný režim prezidenta Bašára Asada.

Témata:  Sýrie Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy