Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonské úřady zmateny: Žádné zprávy o vyhoštění Čechů nemáme, sdělují

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Skopje - Server zurnal.net v neděli zveřejnil zprávu o vyhoštění dvou Čechů z Makedonie, tamní úřady ale o ničem neví. Oba mladíci se prý podíleli na opozičních protestech.

"Makedonské ministerstvo vnitra informovalo naše zastoupení, že za poslední týdny nemá žádné zprávy o vyhoštění českých občanů," uvedla dnes mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Úřad také sdělil, že v posledních dnech byli v Makedonii zadrženi a po prověření dokumentů asi po hodině propuštěni jen dva cizinci, a sice občané Kosova. Makedonská hraniční police podle Lagronové zaznamenala, že dva Češi opustili Makedonii bez jakýchkoliv problémů již 22. dubna.

Provládní server zurnal.net se přitom odvolává na úřady a jiné podobné servery, které o případu informovaly, dokonce citují i nejmenované policisty. Na svých stránkách pak zveřejnily i záběry cestovních pasů dvou Čechů, jednoho pětadvacetiletého a jednoho o rok mladšího.

Lagronová poznamenala, že původ těchto informací makedonská strana nezná. "Dle ministerstva vnitra není jasné, odkud ten webový portál tuto informaci získal," řekla mluvčí.

V Makedonii v minulých týdnech tisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Při demonstracích bylo zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

Témata:  Makedonie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy