Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zjistí, jak u nás Romové vlastně žijí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká vláda a úřady by letos měly poprvé získat údaje o životě Romů u nás. Týkat by se měly vzdělávání, zaměstnávání, bydlení, přístupu ke zdravotní péči v ghettech či sociálních služeb.

Díky datům bude možné hodnotit a také lépe zacílit opatření ke zlepšení situace romské menšiny. Vyplývá to z metodiky hodnocení na webu rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Romové tvoří zhruba dvě procenta obyvatel ČR. Na dnešek připadá Mezinárodní den Romů.

Česko dlouhodobě údaje o situaci Romů nemá, žádné instituce a rejstříky etnickou příslušnost nezaznamenávají. Podle poslední výroční zprávy o stavu romské menšiny žilo v roce 2015 v ČR podle odborných odhadů asi 226.300 Romů, polovina z nich v sociálním vyloučení. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji se na okraji společnosti ocitly dokonce dvě třetiny tamních romských obyvatel. Počet ghett se od roku 2005 do roku 2015 zdvojnásobil, z 300 se zvedl na 600.

Podle expertů není možné bez údajů vývoj situace Romů stejně jako vývoj v jiných oblastech hodnotit a opatření a finance účinně zacílit. Údaje se ale dlouhodobě nedaří získávat. Snažila se o to už před deseti lety někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Narazila na odpor některých romských aktivistů, podle nichž by "sčítání Romů" menšině jen ublížilo. Protesty směřovaly v minulosti třeba proti mapování ghett či zjišťování podílu romských dětí v takzvaných zvláštních školách.

Žádné hromadné sčítání ani teď v plánu není. Všechny údaje, které stát získá, budou kvalifikované odhady odborníků. Budou sloužit jako základ pro budoucí porovnávání. Znám by měl být třeba odhadovaný podíl romských předškoláků či studentů středních a vysokých škol. Odhadované budou i počty Romů, kteří projdou rekvalifikací či získají podporované místo.

Sledovat se má také množství lidí, jimž se podaří dostat z nevyhovujících ubytoven do běžného bydlení. Chybět by neměla data o nabídce sociálních služeb, přístupu ke zdravotní péči či hledání pěstounů. Údaje poskytnou romští koordinátoři, vedení škol, úřady práce či sociální pracovníci. Řada dat by mohla být k dispozici už v květnu.

Témata:  romové vláda Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy