Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi, buďte v klidu, egyptská turistická střediska jsou bezpečná, tvrdí ministerstvo zahraničí

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha/Káhira - S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV ČR bezpečnostní situaci v Egyptě za stabilní.

V Egyptě v neděli zemřelo přes 40 lidí a více než 100 jich bylo zraněno při teoristických útocích na dva křesťanské kostely. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí proto v zemi vyhlásil tříměsíční výjimečný stav.

V tuto chvíli neexistuje předpoklad, že by nařízení o vyhlášení výjimečného stavu mělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře. "Občanům ČR pobývajícím v Egyptě v rámci organizované turistiky doporučujeme řídit se pokyny cestovních kanceláří a jejich delegátů," uvedlo MZV na svém webu.

"V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře," varovalo dále ministerstvo.

V celém Egyptě je podle českého ministerstva zahraničí nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoliv veřejným shromážděním, případně demonstracím. Českým turistům mířícím do Egypta ministerstvo doporučuje, aby se zaregistrovali do databáze cestovatelů DROZD a sledovali webové stránky českého velvyslanectví v Káhiře.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy