Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanba pro Českou republiku? Žantovský promluvil o Zemanovi a velvyslanectví v Sýrii

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Praha/Damašek – V souvislosti s nedávným chemickým útokem v syrském městě Chán Šajchún, který se připisuje syrské vládě, a následným americkým vojenským zásahem na syrskou leteckou základnu, se znovu otevřela otázka nutnosti mít v Sýrii diplomatické zastoupení. Podle ředitele Knihovny Václava Havla a bývalého velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského je hanbou mít v Sýrii velvyslankyni.

V současné době je Česko jedinou západní zemí, která má své velvyslanectví ve válkou zmítané Sýrii. Náplní české ambasády je především zprostředkování humanitární pomoci, nebo pátrání po zmizelých českých občanech, ale i občanech z dalších západních zemí. Podle bývalého velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského je však po chemickém útoku, který se připisuje režimu prezidenta Bašára Asada, hanbou v Sýrii zůstávat. Vyjádřil se tak na svém blogu na serveru Echo24.

Žantovský v této souvislosti kritizuje celkový stav české diplomacie, která je prý plná protichůdných akcentů a chytráckých bonmotů. Jako nebezpečné vnímá především opuštění zahraniční politiky, která kladla důraz na demokratické hodnoty a lidská práva.„V této perspektivě je třeba vidět chytrou horákyni z Pražského hradu, která si ani nechce zkalit románek s Putinem, ani zkazit vyhlídky na vlídné přijetí v Bílém domě, nesmělé přitakávání české vlády a ministerstva zahraničí americkému raketovému útoku na Sýrii, kontrastující s chrabrým odhodláním všech ústavních činitelů udržet za každou cenu v chodu českou ambasádu v Damašku v čele s velvyslankyní,“ píše.

Českou velvyslankyní v Sýrii je již od roku 2010 Eva Filipi, která dříve působila v Turecku či Libanonu. Podle Žantovského však její další setrvání v Sýrii nedává smysl. Žádní čeští, ani evropští či američtí občané, jejichž zájmy by mohla česká ambasáda bránit, už prý v zemi nejsou. Zmínil i nedostatečný personál naší ambasády. Nápad některých českých geopolitických stratégů, že ambasáda může hrát roli zprostředkovatele mezi USA a Asadem po americkém útoku, vidí jako slabomyslný.

Jako hlavní důvod odvolání velvyslankyně vidí Žantovský fakt, že demokratické země neudržují diplomatické zastoupení u režimů, které páchají válečné zločiny. „Pokud se hostující stát dopustí něčeho nepřípustného a nehumánního, reaguje vysílající země minimálně tím, že odvolá svého velvyslance ke konzultacím do ústředí,“ konstatuje. Připouští, že nějaká forma českého zastoupení v Sýrii je přípustná, například funkce chargé d´affaires. Přítomnost velvyslankyně však „vrhá hanbu“ na Českou republiku a „hanbu na nás všechny“, uzavřel Žantovský.

Témata:  Michael Žantovský chemické zbraně Sýrie Miloš Zeman Bašár Asad

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy