Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS chce oslovit voliče. V programu má snížení daní a růst mezd

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Občanští demokraté chtějí oslovit voliče snížením daní. Volební program bude obsahovat návrh, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy.

Jejich čisté příjmy by se tak měly zvýšit v průměru o sedm procent, řekli novinářům dnes zástupci strany v čele s předsedou Petrem Fialou. Volební program bude strana schvalovat na sobotní programové konferenci.

ODS plánuje i další změny v daňovém systému. Chce zrušit solidární přirážku, obnovit maximální výši odvodů zdravotního pojištění na úrovni čtyřnásobku průměrné mzdy a zavést nižší povinné odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Prosadit chtějí i zrušení limitů pro výdajové paušály živnostníkům.

"Ekonomice se daří, přesto patříme k zemím s největším daňovým zatížením a nejvyšší cenou práce. Proto chceme prosadit zvýšení čistých mezd zaměstnanců průměrně o sedm procent. Docílilo by se toho zavedením 15procentní sazby daně z hrubé mzdy. Nikoliv tedy ze superhrubé jako doposud," uvedl Fiala.

Vedení ODS odhaduje, že by státní rozpočet touto změnou přišel o asi 40 miliard korun. Dalších 26 až 28 miliard by stály nižší odvody ze mzdy za zaměstnance. Občanští demokraté chtějí výpadek v rozpočtu nahradit podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury třeba vyšší adresností sociálních dávek nebo snížením dotací.

"Sociální dávky pobírají ti, kteří si je absolutně nezaslouží a jen je zneužívají. Vedle toho existuje řada nesmyslných a neprůhledných dotací, jejichž objem přesahuje 120 miliard ročně," poznamenal. Snížit by je chtěl o 20 procent. "Když k hospodaření přistoupíme odpovědně, nevzniknou zavedením námi navrhovaných změn žádné zásadní výpadky," dodal.

Témata:  ODS daně zaměstnanci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy