Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci chtějí dát část přebytku rozpočtu na splacení dluhu, další část na důchody

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Lidovci podpořili názor hnutí ANO. I oni si myslí, že by přebytek loňského rozpočtu měl sloužit ke snížení státního dluhu. Novinářům to dnes po jednání expertů koaličních stran řekl poslanec KDU-ČSL Jaroslav Klaška.

ČSSD chce použít část přebytku k vytvoření rezervy na účtu pro vyplácení budoucích důchodů. O tom, jak stát s přebytkem naloží, by definitivně měla rozhodnout vláda na svém pondělním jednání.

Původně lidovci chtěli, aby peníze posloužily k investicím. Vzhledem k tomu, že by bylo nutné příslušné projekty vypsat i uskutečnit ještě letos, strana nakonec usoudila, že by to bylo příliš komplikované a pravděpodobně by se vše nestihlo. Proto se strana přiklonila k názoru ANO a ministerstva financí.

Klaška také podotkl, že ministerstvo financí přebytek už ke snížení dluhu reálně použilo. „Ministerstvo financí to provedlo tím, že splatilo splatné dluhopisy v loňském roce a neemitovalo žádné dluhopisy navíc," řekl. Totéž už dříve prohlásil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

O tom, že by se peníze na investice nepodařilo včas použít, je přesvědčen i člen Ústředního výkonného výboru ČSSD Michal Pícl, který se účastnil dnešní schůzky. „Většina projektů není ve fázi, kdy bychom mohli ihned proinvestovat prostředky," řekl.

Pícl na schůzce zopakoval názor ČSSD, že by přebytek měl posloužit k vytvoření rezervy na důchodovém účtu. „Teď budeme rozhodovat v rámci strany o tom, jestli se připojíme k našim koaličním partnerům nebo budeme dál prosazovat náš návrh," řekl.

Konečnou dohodu by v pondělí měli vypracovat předsedové všech tří koaličních stran. Klaška označil za pravděpodobné, že většina přebytku nakonec poslouží ke snížení dluhu a část se možná využije i pro důchodový účet.

Témata:  státní rozpočet KDU-ČSL Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy