Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránec Zadeh zůstává ve vazbě, soud bude řešit stížnosti

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstává ve vazbě. Krajský soud bude řešit stížnosti Zadeha a státního zástupce proti usnesení, kterým ho městský soud propustil na svobodu a vyslovil dohled probačního úředníka. ČTK to dnes řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

"Ve věci pana Zadeha bylo usnesením rozhodnuto tak, že nad obviněným byl vysloven dohled probačního úředníka a bylo rozhodnuto o propuštění obviněného z vazby na svobodu. Usnesení již bylo účastníkům rozesláno a doručeno," uvedla Hovorková.

O propuštění Íránce s českým občanstvím z vazby rozhodl soud nepravomocně v první polovině dubna, po doručení usnesení mohly proti němu strany podat stížnost. Podrobnosti o podmínkách propuštění známy nebyly. Důvod Zadehovy stížnosti ČTK zjišťuje.

"Proti tomuto usnesení byla jak obviněným, tak státním zástupcem podána stížnost, o které bude rozhodovat Krajský soud v Brně. Toto usnesení tak není pravomocné. Vzhledem ke stádiu řízení nemohu věc více komentovat," uvedla Hovorková.

Podnikatel je za mřížemi ze všech třech vazebních důvodů: útěkového, koluzního i předstižného. Zadeh se před soudem zpovídá z miliardových daňových úniků. Daňovými úniky se zabývá Krajský soud v Brně. Kromě Zadeha v kauze figuruje 14 lidí. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot. Celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun.

Kvůli daňové kauze strávil Zadeh ve vazbě 22 měsíců. Pak se dostal na svobodu díky kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci jej ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Spolu s ním policie obvinila dalších pět lidí. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh vazba Brno soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy