Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají strach z kriminality cizinců. Mohou také představovat zdravotní riziko, myslí si občané

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - V březnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) položilo respondentům sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti k cizincům. Dotazovaní se konkrétně vyjadřovali k problematice cizinců pobývajících na území ČR a v místě jejich bydliště. Součástí dotazování bylo i zmapování toho, jak česká veřejnost cizince vnímá a jakou pozici ve společnosti si s nimi spojuje.

Většina české veřejnosti (64 %) považuje nově příchozí občany jiných národností za problém pro Českou republiku jako celek. Pokud ovšem mají hodnotit problematiku příchozích cizinců v místě jejich bydliště, je podíl těchto lidí značně nižší (25 % deklaruje, že tito lidé představují problém).

"Více jak čtvrtina (28 %) pak nepokládá nově příchozí cizince za problém pro ČR a 43 % tvrdí, že v místě jejich bydliště nepředstavují problém. Významný podíl (26 %) respondentů zároveň deklaruje, že v místě jejich bydliště cizinci nežijí," uvedl soc.cas.cz.

Nejčastěji uváděným důvodem negativního vnímání cizinců je obava, že jsou příčinou nárůstu kriminality. Bylo o tom přesvědčeno 67 procent respondentů, zatímco opačný názor zastávalo jen devět procent dotázaných.

Podle 64 procent lidí představují cizinci zdravotní riziko a necelá polovina Čechů považuje cizince za ohrožení svého způsobu života. O tom, že cizinci jsou příčinou nezaměstnanosti je přesvědčeno 46 procent lidí.

"S pozitivními výroky, které se týkají cizinců dlouhodobě žijících na území ČR, souhlasí pouze malá část respondentů," konstatuje CVVM. Podle 17 procent dotázaných přispívají nově příchozí k řešení stárnoucí populace a k rozvoji hospodářství. O jeden procentní bod méně získala odpověď, že cizinci jsou obohacením pro českou kulturu.

Ve srovnání s březnem 2016 letošní výzkum zaznamenal pokles přesvědčení o zdravotních rizicích spojených s cizinci, a to o pět procentních bodů. "Oproti minulému šetření se významně snížilo i přesvědčení, že cizinci zvyšují celkovou nezaměstnanost," konstatuje výzkum.

Z dlouhodobého hlediska je podle CVVM patrný posun ve vnímání cizinců jako ohrožení našeho způsobu života. Podíl souhlasných odpovědí vzrostl za poslední tři roky z 33 na současných 49 procent. Naopak od roku 2014 klesl o 24 procentních bodů podíl lidí, podle kterých cizinci zvyšují nezaměstnanost v Česku.

To, že cizinci nepředstavují problém v rámci ČR, častěji potvrzují lidé s vysokoškolským vzděláním především v kontrastu k lidem se středoškolským vzděláním bez maturity a s vyučením (39 % ku 24 %). Jako problematický vidí častěji pobyt cizinců v ČR lidé se špatnou deklarovanou životní úrovní a lidé řadící se na pravo-levé škále politické orientace k levici.

Témata:  cizinci Češi průzkumy Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy