Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka nepotěšil podnikatele: Pád vlády je špatná zpráva, naříká Hospodářská komora

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Demise vlády, kterou dnes ohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), znepokojila podnikatelskou veřejnost. Na Sobotkovo oznámení zareagovala také koruna, která po oznámení demise vlády krátce oslabila nad 26,96 Kč/EUR.

Sobotka kvůli nejasnostem kolem podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO) podá do konce týdne prezidentovi Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Řekl, že pokud by odvolal z funkce jen Babiše, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka. Podle Babiše by bylo nejlepším řešením, aby vláda dovládla v demisi do řádných voleb.

„Pád vlády není dobrou zprávou pro podnikatele z několika důvodů. Vláda se zavázala ke konci svého mandátu vyřešit některé palčivé problémy současného podnikatelského prostředí a podnikatelům alespoň trochu ulevit ze zátěže, kterou jim naložila," uvedla Hospodářská komora ČR.

Komora také varuje, že nyní není dořešeno ani snížení byrokratické a administrativní zátěže podnikatelů a avízované zkvalitnění legislativy. Nejsou dořešeny ani důležité infrastrukturní projekty v dopravě i v oblasti vysokorychlostního internetu a na něj navázaných miliard z EU.

„Jako nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz a nepolitická organizace jsme překvapení postupem předsedy vlády, protože jsme předpokládali, že tato vláda chce dovládnout do konce svého mandátu. Jsme překvapení tímto nekoncepčním krokem a nezodpovědností vůči zemi. Jde bohužel vidět, že u nás není nastavená politická kultura tak, aby vláda byla schopná dožít své čtyřleté období. Vnitřní spory ve vládě komentovat nechceme," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček se domnívá, že podávat demisi vlády těsně před volbami je jako demonstrativně vyskakovat ze stojícího vlaku. S ohledem na ekonomiku a podnikatelskou sféru podle něj nenastane nic mimořádného. "Důležité věci jsme řešili v první půlce vládnutí, zásadní věci neřeší před volbami žádná vláda. To, co je rozpracované, se víceméně týká práce náměstků a odborných pracovníků. Jediným výsledkem tak bude pošramocená vizitka ve světě," dodal.

Podle předseda Asociace exportérů Jiřího Grunda není demise vlády pro exportéry a český průmysl žádným přínosem. „Věříme ale, že to na český export nebude mít negativní vliv," řekl ČTK. Demisi označil za manažerské selhání Sobotky jako předsedy vlády. "Položit půl roku před volbami vládu je absurdní," poznamenal.

Kurz koruny v první reakci vůči euru oslabil, vzápětí se ale hned vrátil pod hranici 26,90 Kč/EUR. „Koruna tak české politické dění ignoruje. Jak se bude celá situace dále vyvíjet, bude záviset na prezidentovi," uvedla Jana Steckerová z Komerční banky.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance mohou politické události trhy trochu znejistět, ale konec vlády, navíc možná pouze formální, nebude mít dopad na ekonomiku. "Rizikem pro korunu ovšem zůstává velký objem spekulativních peněz, které v ní zůstávají. Pokud by se politika stala záminkou pro zavírání některých korunových pozic, mohly by se nabalit i další prodeje,“ uvedl.

Vladimír Pikora z Next Finance míní, že koruna bude tento týden více než domácí politikou ovlivněna francouzskou politikou.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka hospodářská komora demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy