Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby o prázdninách? Tejc je proti

Jeroným Tejc /ČSSD/
Jeroným Tejc /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předčasné volby v období letních prázdnin nejsou podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) dobrou volbou.

Politickou situaci po oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že podá demisi vlády, příliš hodnotit nechtěl. "Je otázkou, proč jsme se vůbec dostali do situace, kdy každé řešení bylo špatné a jestli jsme se tam jako sociální demokraté museli dostat," uvedl Tejc. Podle něj ČSSD volila mezi "nárazem do zdi" a řešeními, která nepřináší příliš dobrého.

Předčasné volby by se podle něj daly vypsat na prázdninové termíny, což ale podle něj není dobrý čas. "Volby by se za čtyři roky konaly také v prázdninové době. Nebo je možné je teoreticky vypsat tak, aby byly ještě v červnu, ale to nepovažuji za příliš pravděpodobné, protože nemusí být ještě jasné řešení," dodal.

Stejně se podle něho už moc věcí udělat nestihne, protože i regulérní volby budou za pět měsíců, z čehož velkou část zabere předvolební kampaň. "Rozhodne to až historie, jestli to bylo dobré nebo špatné. Pro mě je to osobně situace, do které jsme se neměli dostat," uzavřel.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek před polednem novinářům v Poslanecké sněmovně zopakoval, že jeho hnutí preferuje to, aby vláda v případě podání demise Sobotkou dokončila svůj mandát v demisi. S kolegy z vedení ANO se v úterý večer bavili i o možnosti předčasných voleb. Poznamenal, že neví, zda je reálné, aby v současné situaci Poslanecká sněmovna rozhodla o svém rozpuštění. "Ale my jsme včera (v úterý) i o této variantě hovořili a naše hnutí je připraveno i na eventuální předčasné volby," řekl.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) zrušil kvůli nynější vládní krizi plánovanou cestu do Irska a do Kanady, která se měla uskutečnit příští týden. "Zrušil jsem cestu předsedy Sněmovny do Irska a Kanady. Zrušena je celá cesta," napsal dnes ČTK Hamáček, jenž je místopředsedou sociální demokracie.

Témata:  Jeroným Tejc Jan Hamáček Jaroslav Faltýnek Sociální demokracie (SOCDEM) demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.