Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer s českými politiky jednal o železnicích

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko počítá s investicemi do modernizace železničního spojení mezi Plzní, Domažlicemi a česko-německou státní hranicí. Měla by se uskutečnit v letech 2019 a 2024. Po jednání se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem to novinářům řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Modernizace železnic na obou stranách hranice je jedním z hlavních témat česko-bavorské spolupráce. Seehofer o ní dnes jednal také s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

"Informoval jsem dnes pana Seehofera, že Česká republika plánuje investice do spojení mezi Plzní, Domažlicemi a naší státní hranicí zejména v letech v 2019-2024," zmínil Sobotka konkrétní posun v tématu, o němž se Seehoferem jedná pravidelně. Dnešní schůzka byla šestým setkáním obou politiků během Sobotkova mandátu. "Stojíme také o to, aby investice probíhaly i na bavorské straně," dodal český premiér.

Kromě železnice se premiéři zabývali vzájemnými obchodními vztahy, jednali o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a digitalizace. Předsedové vlád hodnotili také první rok Česko-německého strategického dialogu.

Seehofer se během dneška setkal i s dalšími českými politiky. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v souvislosti se Seehoferovou návštěvou poznamenal, že jedním ze zásadních témat je věda a výzkum. "To, že s Německem je výměna velká, je dáno především Bavorskem a Saskem. I v rámci česko-německého strategického dialogu jsme v oblasti vědy a výzkumu nejdále," řekl novinářům.

Připomněl snahu o zastoupení Fraunhoferovy společnosti, která se zaměřuje na aplikovaný výzkum, v Česku. "Podepsali jsme memorandum, které je prvním krokem pro to, abychom nalezli místo, kde by sídlila. Velmi nadějné je Brno, které má velmi dobrou tradici i velmi dobrou infrastrukturu," uvedl Bělobrádek.

Témata:  Horst Seehofer Bohuslav Sobotka železnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy