Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek se sešel se Zemanem na Hradě, mluvili o demisi vlády

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by si přál co nejrychlejší podání demise vlády, aby se současná situace mohla rychle vyřešit. Nechává to ale na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který se sejde s prezidentem Milošem Zemanem později odpoledne.

"Shodli jsme se, že úřednická vláda na takto krátkou dobu nedává příliš smysl a že by měla co největší část vlády dovládnout z toho důvodu, aby se neměnili členové vlády na takto krátkou dobu, aby se mohly dotáhnout věci, které jsou teď rozjednány jak na vládě, tak ve Sněmovně," řekl Bělobrádek po dnešní schůzce s prezidentem.

Půl roku před řádnými volbami nemá podle nich smysl vypisovat předčasné volby, a to i kvůli technickým problémům, které by to přineslo.

Předseda KDU-ČSL by si také přál, aby Sobotka podal demisi co nejdřív, aby se vládní krize rychle vyřešila a mohla začít fungovat nová vláda. Za nejlepší řešení situace označil sestavení nové vlády na základě současné koalice. Podle něj se nedá vyloučit to, že by v nové vládě nebyli Sobotka ani vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zeman ale podle něj neřekl, že tuto variantu podporuje.

Šéf lidovců mluvil se Zemanem i o tom, zda Sobotkova demise znamená pád celého kabinetu. "(Prezident) říkal, že má právní analýzy, které hovoří o tom, že to skutečně může být pouze demise premiéra. Viděl jsem zase právní analýzy, že to tak není. Takže to je asi otázka spíš eventuálně pro právníky než pro mě," řekl.

A kdo by se měl stát novým premiérem? "Personálie teď nejsou důležité. Teď je nejdůležitější, aby tady vznikla stabilní vláda, která dovládne do řádných voleb," řekl Bělobrádek.

Témata:  Pavel Bělobrádek Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy