Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát bude potraviny živočišného původu z Brazílie testovat na salmonelu

Kuřecí maso z Polska
Kuřecí maso z Polska
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Potraviny živočišného původu z Brazílie se budou v Česku od úterý 9. května testovat v akreditované laboratoři na salmonelu. Cílem je podle něj ochrana zdraví spotřebitelů. Rozhodl o tom dnes ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto naprosto mimořádnému opatření jako první stát Evropské unie," řekl Jurečka.

Potravináři budou mít také povinnost oznámit potraviny z Brazílie Státní veterinární správě (SVS) a vyplnit formulář na webu. Potraviny pak budou moci vypustit na trh až po obdržení vyhovujících laboratorních výsledcích.

Stát tak reaguje na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři aktuálně stahují z trhu dalších pět tun solených kuřecích prsních řízků původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu, prodával je Bidfood. "Necelých 400 kilogramů produktu SVS pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemí nebo nařídí likvidaci. Příjemci hrozí až padesátimilionová pokuta," uvedlo ministerstvo.

Veterináři již předevčírem přikázali stáhnout 30 tun kuřecích řízků z Brazílie, maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení. Podle ministerstva je závadnost brazilského masa častá.

Do konce dubna provedla SVS přibližně 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Osm procent kontrolovaných brazilských potravin obsahovalo salmonely.

"Tento krok ministerstva jednoznačně vítáme, protože intenzivní kontroly dovozů, u kterých není garance jakosti a zdravotní nezávadnosti‎, jsou jedním z účinných opatření, které ochrání jak našeho spotřebitele, tak umožní uplatnit tuzemskou produkci, a to zvláště u komodit, které jsme schopni plnohodnotné vyrobit a zajistit vlastní soběstačnost," řekl ČTK prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné, informuje svscr.cz. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Témata:  potraviny Marian Jurečka

Související

Aktuálně se děje

23. listopadu 2024 12:33

Jak na tom je Tereza Ramba? Lékaři učinili zásadní rozhodnutí

Česko během probíhajícího týdne zaskočila zpráva o hospitalizaci Terezy Ramby, která přiznala blíže nespecifikované zdravotní potíže. O něco později se objevily informace o diagnóze. Jaké jsou ale vyhlídky oblíbené herečky? Nejnovější zprávy jsou pozitivní. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy