Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi opouštějí venkov, mladí odchází do měst a obce vymírají

Vesnice postupně zejí prázdnotou
Vesnice postupně zejí prázdnotou
Foto: Pixabay

Praha - Neblahý trend vylidňování českého venkova nadále pokračuje. Nejvíce je zasaženo zejména české pohraničí a oblasti, které jsou vzdálené od větších a ekonomicky silnějších lokalit. K situaci se pro EuroZprávy.cz vyjádřila Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky (SOCR ČR).

Vylidňování českého venkovského prostředí a migrace do urbanizovaných oblastí je součástí celoevropského trendu. Které obce jsou tímto jevem nejvíce postižené a kdo jsou ti, kteří své rodné obce opouštějí?

Které obce se potýkají s odlivem obyvatel?

"Otázka vylidňování a s tím spojeného stárnutí místních obyvatel se týká přibližně několika set obcí z celkového počtu 6000 obcí v ČR. Geograficky se tyto obce nacházejí v odlehlých částech republiky, zejména v pohraničí," sdělila pro EuroZprávy.cz Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Jde o místa, které jsou vzdálená od větších a ekonomicky silnějších lokalit.

Proč lidé odcházejí z vesnic?

"Důvod vylidňování spočívá v neatraktivních životních podmínkách. Chybí dostatečná dopravní obslužnost nebo je obtížné nalézt v regionu pracovní příležitosti," vyjmenovává hlavní problémy Vlčková. Výsledkem takové situace je, že v postižených obcích zůstávají pouze starší a méně vzdělaní občané. "Chybí zde navíc osobnosti, které by dokázaly zabezpečit nezbytné funkce pro venkovskou komunitu," dodává. Podle ní je tak celkovým důsledkem stav, kdy dochází k postupné ztrátě historických vazeb, tradic, ale i kulturního dědictví a vztahu k půdě, krajině a venkovu obecně.

Kdo opouští venkov?

"Jsou to především mladí a vzdělaní lidé. Ti hledají a nacházejí pracovní uplatnění ve větších městech s odpovídajícím platem, takže nemají příliš důvodů vracet se zpátky,“ míní Vlčková.

Co je řešením?

„Řešení představuje jednak vytváření a podpora občansko-společenských komunitních center v obcích. Spolkový život a s tím spojené pořádání nejrůznějších akcí určitě posílí vzájemnou pospolitost. Důležité je rovněž zaměřit se na podporu plného využití rekreačního potenciálu těchto oblastí,“ nastiňuje možné recepty Vlčková. Jako hlavní recept však vidí tvorbu pracovních příležitostí, což by celkový trend mohlo zvrátit. Nezbytné je přitom tvořit pracovní místa přímo v postižených oblastech, nikoliv ve vzdálenějších městech.

Cestovní ruch a vylidňující se lokality - začarovaný kruh

„V lokalitách, které mají potenciál rozvoje cestovního ruchu, odliv obyvatel způsobuje nemalé problémy, ať už jde o zajištění obslužnosti, nebo poskytování služeb. Je to začarovaný kruh – odliv obyvatel zapříčiňuje zmenšení trhu pro poskytování služeb a nedostatek služeb pak má za příčinu odliv obyvatel. A tak je to pořád dokola,“ říká Vlčková.

Přilákat turisty do těchto oblastí a zároveň zabránit dalšímu odlivu obyvatelstva mohou především finanční prostředky. Ať už finance veřejné, které lze použít na budování cyklostezek, podporu místních "akčních skupin" nebo podporu spolupráce obcí na obnově a rozvoji venkova. Důležité jsou i dotace a různé fondy, které pomáhají celkovému ekonomickému růstu. "Je například známo, že vytváření ucelených destinačních komplexů s celoročním využitím je impulsem pro rozvoj dalšího podnikání v dané lokalitě," uzavírá Vlčková.

Témata:  Česká republika Svaz obchodu a cestovního ruchu turistika města

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy