Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Jílkové to opět jelo: Zbláznili jste se? To nemyslíte vážně... Stavební zákony vyvolal ostré emoce

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanecká sněmovna schválila novelu stavebního zákona, která zasahuje do kompetence několika ministerstev. Podle ministerstva pro místní rozvoj by změny měly přinést zrychlení a zjednodušení příprav a realizace staveb, podle kritiků ale potlačí práva občanů v procesu schvalování výstavby. Přinese novela stavebního zákona jednodušší řízení, nebo tomu přesně naopak? O tom se diskutovalo v pořadu Máte Slovo s Michaelou Jílkovou.

V pořadu dnes diskutovali ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, předseda Strany Zelených Matěj Stropnický, viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková, zástupce asociace Zelený kruh Daniel Vondrouš, občanka Zuzana Němcová a občanka Jitka Prokopová.

Podle Stropnického Šlechtová klame veřejnost, když tvrdí, že zrychlí stavby a zachová účast veřejnosti ve stavebních řízeních. Podle něj má veřejnost právo zasahovat do staveb, i přesto, že například nesousedí s pozemkem, na kterém se staví. Šlechtová ale tvrdí, že nemá pravdu, protože veřejnost se může vyjádřit v každém případě. Stropnický se ale obává, že například v případě investorů nebude společné řízení výhodné.

Vondrouš tvrdí, že politici se tímto zákonem vrací před rok 1989 a do řízení se budou moci zapojit pouze lidé, kteří mají na pozemku nějaký majetek nebo jsou členy sdružení. Šlechtová ale tvrdí, že spolky vznikají účelově a manipulativně právě proto, aby mohly zastavit stavební řízní a územní plány.

Podle diváka z publika ale mohou ekologické spolky zastavovat stavební řízení na truc. Zastupují prý pouze ty, kteří se tím živí. Další divák upozornil například na stavbu dálnice D5 nebo D11, kde došlo k aktivitě ochránců přírody, což se mu nelíbí. Stropnický ale uvedl jako příklad D8, kde podle něj připravil stát stavbu špatně. „Jen naprostý idiot postaví dálnici na místě, kde se poškodí vodní režim,“ naštval se další divák z publika. „Nevíte o tom nic!“ rozkřičel se.

Podle jiného diváka novela neřeší špatné fungování stavebních úřadů. Šlechtová se ho zeptala na konkrétní příklad, kde bude vyloučen u posuzování bytových komplexů, a následně dodala, že to tak není. Podle Vondrouše jsou ale spolky z většiny staveb vyloučeny a jako příklad zmínil spalovnu. Podle jiného diváky by ale měl být úředník za dnešní „směšný“ plat napůl stavební inženýr a napůl advokát.

Diváci následně narazili na problém černých staveb, které se nebourají, ale častěji se uděluje stavební povolení dodatečně. Podle bývalého úředníka je problém ve velkém počtu orgánů, které jsou zavaleny prací, a novela stavebního zákonu celému procesu vůbec nepomohla. Šlechtová prý navrhovala jiné řešení, které neprošlo, a proto doufá, že nová vláda vytvoří úplně nový zákon.

Pálková tvrdí, že Hospodářská komora měla k novele spoustu připomínek a nadšená jí není. Jako příklad uvedla vodohospodářské řízení, proti kterému se postavilo ministerstvo zemědělství. Pokud ale podle Pálkové chceme moderní stavební právo, jednoduché a transparentní, musí se prý zlikvidovat resortismus a omezit počet vyjádření dotčených orgánů. Němcová uvedla, že při stavbě rodinného domu měla minimálně 19 dotčených orgánů a Stropnický dodal, že právě tento problém novela neomezila.

Prokopová má problém s černými stavbami, se kterými jí Šlechtová odkázala na stavební úřad. Ten ale nekoná, i přesto, že Prokopová ví o černé stavbě, která se chystá bez povolení. Občan tak podle ní nemůže dělat vůbec nic. Šlechtová dodala, že stavební úřad může konat, jakmile stavba začne, do té doby ale prý nemá žádné pravomoci.

Jiná divačka poukázala na malé platy úředníků, kteří i s vysokoškolským vzděláním pracují za 15 tisíc korun hrubého. Podle ní to ale nemá být výmluva proto, aby se neodváděla na úřadech kvalitní práce. Novela ale mimo jiné zkrátila lhůty pro přezkum územních plánů, což Jílková považuje za problematické, podle Stropnického ale přibyl další orgán, který naopak celé řízení protáhne.

Divačka upozornila, že pokud se zkracuje proces řízení územních plánů, je potřeba říct, za jakou cenu. O plánech bude rozhodovat pouze zastupitelstvo, což je podle ní problematické. Bývalá starostka nejmenované pražské městské části se následně vrátila ke spolkům, podle které napadají stavební řízení pouze zhruba v pěti procentech.

„Vy jste se snad zbláznili? Vy mi tady píšete, že zastavuji ekologické spolky, ale nikdo není vyloučen,“ reagovala Šlechtová. Závěrem dodala, že proti zeleným spolkům nebojuje.

Podle diváka z publika se v roce 1989 manifestovalo za to, aby u rozhodování mohli být občané. „My se chceme účastnit toho procesu, aby mohli státní úředníci svou práci vykonávat dobře. Aby tam nepřišel developer, který řekne úředníkovi, jak to má udělat, jinak letí,“ naštval se občan.

Témata:  Máte slovo Michaela Jílková Karla Šlechtová stavebnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy