Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice zřejmě schválí schůzi Sněmovny k Babišovým odposlechům

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sociální demokraté ani lidovci nebudou bránit středečnímu mimořádnému jednání Sněmovny, která se má z popudu ODS a TOP 09 zabývat údajným zneužíváním médií a dalších institucí šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem.

Vyplynulo to z vyjádření předsedů dvou koaličních stran v dnešních televizních debatách. Na začátku každé schůze poslanci schvalují její program. U mimořádných schůzí svolaných na žádost opozice pak koaliční většina často schválení programu neumožnila.

"My jsme jasně řekli, že chápeme, že opozice má důvod, aby tu schůzi svolala. Kdybychom byli v opozici, tak bychom ji svolávali úplně stejně. Určitě nebudeme bránit tomu, aby tato debata na půdě Poslanecké sněmovny proběhla," řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Obdobně se předtím vyjádřil již v TV Prima. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek předpokládá, že jeho strana konání schůze podpoří.

Podle místopředsedkyně klubu ODS Jany Černochové byly podnětem ke svolání schůze nahrávky, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly. Babiš kvůli záznamům podal trestní oznámení. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Babiš nahrávky považuje za zmanipulované, podle něj šlo o provokaci ze strany dotyčného novináře.

Bělobrádek zdůraznil, že takové odposlouchávání považuje za neetické. Pokud takové nahrávky unikly od státní moci, je to podle něj také skandální. "Pokud je to pravda, tak to skandální je a Sněmovna se tím prostě zabývat musí," prohlásil.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL Andrej Babiš ODS TOP 09

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy