Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senioři jako zvlášť zranitelné oběti při trestním činu, poslanci podpořili novelu

Stáří, ilustrační fotografie
Stáří, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Poslanecká sněmovna v prvním kole podpořila novelu zákona o obětech trestných činů. Podle ní Získají senioři větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu.

Podle vládní novely zákona o obětech trestných činů budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Předloha, jež míří do ústavně-právního výboru, zařadí seniory mezi zvlášť zranitelné oběti.

Senioři budou mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct taky vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale zohlední se celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Témata:  senioři Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy