Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezvízový styk s Tureckem je špatný, varuje TOP 09. Vede je diktátor a mají mnoho problémů

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Evropská komise ve středu otevřela cestu k bezvízovému styku s Tureckem, krok umožní členským státům a europarlamentu do června rozhodnout o zrušení víz, pokud Ankara splní zbývající podmínky. Četný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poukazuje, že Turecko je sice partner, ale že vývoj v zemi není dobrý.

Evropská unie stanovila v březnové dohodě s Ankarou o omezení migrace 72 podmínek, otevřených zůstává podle komise pět: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony.

Schwarzenberg přiznává, že Turecko je sice významná země, se kterou je třeba udržovat dobré vztahy, protože s EU sousedí. „Na druhé straně musím s politováním říct, že vývoj v Turecku není dobrý. Problematický je vztah s kurdskou menšinou, angažmá v sousední Sýrii, ale především jsou to potíže v Turecku samotném," varuje čestný předseda TOP 09

Poukazuje také na nesvobodu médií. „Tamní vláda zkonfiskovala noviny a ostatní média, zavedla cenzuru. Je to sice důležitá země, ale s mnoha problémy. Především válka s Kurdy a pozvolná změna Turecka v diktaturu mohou způsobit další velký proud uprchlíků z Turecka do EU. Byl bych proti tomu, abychom zrušili vízovou povinnost předtím, než budou tyto problémy vyřešeny a válka s Kurdy ustane," navrhuje Schwarzenberg.

S jeho slovy souhlasí také europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. „Právě na frakci EPP v Evropském parlamentu diskutujeme o bezvízovém styku s Tureckem. Až budeme v EP hlasovat o udělení bezvízového styku Turecku, budu hlasovat proti.

Připouští, že Turecko je významný spojenec v NATO, to prý ale neznamená, že je možné zbavit se povinnosti tvrdě požadovat, aby změnilo svou národnostní politiku směrem ke Kurdům. „Národnosti politika Turecka se opírá o násilí vůči Kurdům, tento státní teror vzbuzuje různé formy teroru ze strany např. PKK. Vybombardované kurdské město Cizre je toho příkladem. Ne, ještě nenastal čas pro bezvízový režim pro turecké občany cestující do EU," dodal na sociálních sítích.

Témata:  Karel Schwarzenberg Jaromír Štětina Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy