Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba na Zemana? Je jednodušší získat hlasy pro vyhlášení války, varují poslanci

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V souvislosti s nynější politickou krizí v Česku se už několikrát hovořilo o žalobě na prezidenta Miloše Zemana. Tu by však musely schválit obět komory parlamentu. Zatímco senátoři jsou v této věci aktivní, poslanci se drží zpátky.

O ústavní žalobě proti prezidentovi mluví část senátorů v souvislosti s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše.

Návrh ústavní žaloby přijímá třípětinovou většinou přítomných senátorů horní komora. Zatímco dříve to byl jediný krok pro její podání, od zavedení přímé volby prezidenta musí s takovým postupem souhlasit rovněž ústavní většinou dolní komora. Stvrdit ji musí hlasy nejméně 120 z 200 poslanců.

"Je to hodně spekulativní. Zatím se nic, co by úplně vybočilo z rámce ústavy, nestalo," řekl dnes ČTK místopředseda frakce opoziční ODS Marek Benda. Pokud by prezident skutečně odmítl respektovat ústavu, Benda soudí, že třípětinová většina by se ve Sněmovně teoreticky najít dala. "Ale je to všechno 'pokud by, pokud by'," dodal Benda.

Opatrně se vyjádřil další místopředseda dolní komory Petr Gazdík (STAN, za TOP 09). "Uděláme vše pro to, aby prezident neporušoval zcela jasný bod ústavy, slibovali jsme jako poslanci řídit se ústavou a zákony. Za možnou považuji také kompetenční žalobu ze strany premiéra," řekl.

"Nad tím nechci spekulovat," odpověděl na dotaz o šancích možné žaloby předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Je podle něho fakt, že podle nynější úpravy ústavy je jednodušší získat hlasy pro vyhlášení války než pro návrh proti prezidentu republiky.

"Považuji to za čistou spekulaci," komentoval celý proces možného podání ústavní žaloby místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Odhady kolem počtu hlasů se nezabýval.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

10. května 2024 12:16

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy