reklama

Komise také podpořila záměr premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) případně předat Ústavnímu soudu kompetenční žalobu v této věci. Senátoři proto s předložením návrhu ústavní žaloby na prezidenta asi ještě počkají. Podle usnesení však komise předpokládá, že v případě potřeby „Senát využije všech možností při ochraně ústavního pořádku".

Zemanovi kritici chtěli ústavní žalobu na prezidenta v Senátu začít projednávat už příští týden. Podle exministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by to ale zatím nemělo příliš smysl. Namístě by takový krok byl až v horizontu tří či čtyř týdnů, pokud by Zeman nadále odvolat Babiše odmítal.

Sám Zeman už uvedl, že chce o Babišově osudu rozhodnout až po návratu z Číny, tedy nejdříve 18. května.

Dienstbier poukázal také na to, že senátní návrh ústavní žaloby by musela posvětit také Sněmovna třípětinovou většinou, která zatím zajištěna není. Domnívá se také, že jakýkoli neúspěch žaloby by byl politicky vydáván jako Zemanův úspěch.

Místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů doporučil pokračovat v přípravě žaloby a vytvářet tak tlak na Zemana, aby ústavu respektoval. „Prezident všem oznamuje, že prostě ústavu není ochoten dodržovat a vymýšlí všelijaké ptákoviny, které jsou směšné i naprostému laikovi," uvedl.

Komise se shodla na tom, že je nepochybnou ústavní povinností prezidenta republiky vyhovět návrhu předsedy vlády na odvolání člena kabinetu „bez jakýchkoli podmínek a bez zbytečného odkladu". Reagovala tak na to, že Zeman podmínil Babišovo odvolání zrušením koaliční smlouvy, což předsedkyně komise a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) označila neskutečné.