reklama

Zatím proto není jisté, zda už příští týden dospěje výbor k doporučení pro sněmovní plénum, nebo nikoli. "Byla bych ráda, kdyby se nám to podařilo, ale nevím," uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Místopředseda Martin Plíšek (TOP 09) se podivil nad tím, že na justičním portálu bylo zveřejněno oznámení o zahájení stíhání, aniž Sněmovna o vydání poslanců rozhodla.

Poslanci jsou podle státního zastupitelství podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Plíšek pokládá podezření za závažné, nedomnívá se, že by kauza měla politické pozadí. Vztahuje se k činnosti Novotného a Borky v době, když ještě nebyli poslanci, podotkl.

Borka a někdejší hejtman Karlovarského kraje Novotný byli dříve členy výboru regionální rady ROP Severozápad. Cítí se nevinni.

Výbor vydává doporučení pro plénum, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Sněmovna by měla rozhodnout ještě na nynější schůzi, pravděpodobně v červnu.