Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extremisté v Česku loni uspořádali přes 300 akcí

Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Z výroční zprávy o extremismu za rok 2016 vyplývá, že radikáloné loni v Česku uspořádali 308 akcí, což bylo o jednu víc než v roce 2015. Anarchistické subjekty loni pořádaly 133 akcí, pravicové 129 a protimigrační či protiislámská hnutí 49. Počet extremistických trestných činů loni meziročně klesl o 32 na 143. Aktivnější byla v roce 2016 Národní Demokracie (ND). Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) charakterizovalo umírněné a nevýrazné vystupování, i když má větší členskou základu.

Na extrémní pravici podle dokumentu, který každoročně vydává ministerstvo vnitra, pokračovala nejednotnost způsobená osobními spory hlavních představitelů těchto subjektů.

Silná rivalita přetrvávala mezi DSSS a ND. U obou politických stran byl patrný odliv sympatizantů, který se projevil zanedbatelnými výsledky v krajských volbách. "Dílčím tématem zpočátku roku byla nadále migrace, od které se extrémně pravicové subjekty přesunuly k důraznější kritice a protestům proti členství ČR v EU, NATO a proti tuzemské politické reprezentaci jako celku," stojí ve výroční zprávě, kterou příští týden projedná vláda.

Do ND loni vstoupily osoby známé působením v neonacistickém hnutí. DSSS naopak podle vnitra ztratila širší podporu neonacistů.

Krizi v loňském roce podle výroční zprávy zažily protiislámské a protimigrační subjekty, které nebyly schopné spolupracovat a štěpily se. "Pokles zájmu veřejnosti o téma migrace a vnitřní neshody uvnitř hnutí vedly fakticky k jeho úplnému rozkladu," zdůrazňuje výroční zpráva.

Na extrémní levici vloni podle odborníků stagnovala anarchistická scéna a její militantní část. "Autoritářské skupiny byly nadále fragmentované a nenašla se výraznější postava či kolektiv, které by je sjednotily. Členská základna zůstala slabá," stojí v dokumentu. Aktivity extrémní levice se utlumily v souvislosti s tím, že klesl zájem o migrační témata. Loni také proti roku 2015 přestalo zapalování policejních aut, takový případ byl zaznamenán pouze jeden.

Témata:  extremismus Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) anarchisté

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy