Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo školství vynaložilo na rozšiřování kapacit škol miliardu

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo školství od roku 2014 podpořilo dotacemi v celkové výši 1,127 miliardy korun 106 projektů na rozšíření kapacit mateřských a základních škol.

Největší počet žádostí předložily obce ve Středočeském kraji, městské části Prahy a obce v Jihomoravském kraji, kde se s nedostatky míst ve školách a školkách potýká hlavně okolí Brna. O investičních programech k zajištění míst pro děti v regionálním školství bude ministerstvo v pondělí informovat vládu.

Ministerstvo loni vypracovalo podrobnou demografickou analýzu, ze které vyplynulo, že obce v nejbližších třech letech očekávají v 15 procentech škol problémy se zajištěním základního vzdělávání.

Problémy s nedostatečnou kapacitou pro zajištění školní docházky se nyní vyskytují lokálně, a to zejména v oblastech, kde stojí satelitní městečka bez potřebného zázemí. Plošně se týkají především Prahy a jejího okolí, kde je situace nejkritičtější. Problémy jsou tak ve Středočeském kraji a rovněž v Liberci.

Celková naplněnost mateřských škol činí v tomto školním roce 91 procent. V krajském členění jsou opět nejvíce vytíženy mateřské školy v Praze (96 procent) a ve Středočeském kraji (97 procent), uvádí ministerstvo.

Témata:  MaTV Ministerstvo školství školky školství

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy