Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První průzkum po vládní krizi: ANO vede, ČSSD ale stoupá

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Největší podpoře voličů se pět měsíců před sněmovními volbami těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než sedm procentních bodů. Nově vzniklá volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů by v květnu těsně překročila nutnou desetiprocentní hranici pro získání poslaneckých mandátů. Strana TOP 09 se podle deklarovaných preferencí ocitá těsně mimo Poslaneckou sněmovnu.

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 22,9 procenta (pro srovnání - ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Popularita hnutí Andreje Babiše mezi respondenty vlivem aktuálních událostí však mírně poklesla.

S výrazným odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 15,2 procenta respondentů. Oproti předchozímu měření došlo k drobnému jednoprocentnímu nárůstu obliby této vládní strany.

Bronzovou příčku v preferencích si nadále udržuje KSČM s naměřenými 11,7 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta) a rovněž zaznamenaným drobným poklesem podpory dotázaných.

Čtvrté místo obsadila nově vznikající volební koalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými (STAN), které vyjádřilo sympatie 10,3 procenta potencionálních voličů, a tím by v květnu poměrně těsně překročila povinnou desetiprocentní volební hranici nutnou pro volební dvojkoalice.

Skupinu subjektů s naměřenou šancí na zisk sněmovních mandátů uzavírá ODS se zjištěným ziskem 7,4 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta) a rovněž zaznamenaným mírným poklesem obliby.

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandát hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je TOP 09 Miroslava Kalouska s naměřenými 4,9 procenty deklarované podpory (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta), tedy na samé hranici sněmovního úspěchu.

S odstupem ji následuje politická formace Tomia Okamury - Strana přímé demokracie (SPD) s 3,8 procenty a Piráti s aktuálně naměřenými 3,4 procenty preferencí. Následují Realisté vedení Petrem Robejškem s 2,8 procenty vyjádřené podpory. Jak TOP 09, tak SPD, Piráti i Realisté zaznamenali mírný nárůst potencionální voličské podpory.

Zelení pak dosahují zisku 1,6 procenta preferencí, následovaní Svobodnými (SSO) s 1,3 procentem sympatií a květnové měření uzavírá Úsvit – Národní koalice s 1,1 procentem obliby.

Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se pět měsíců před sněmovními volbami zúčastnilo 53,9 procent oprávněných voličů, došlo tedy oproti předchozím měsícům k nárůstu ochoty jít volit (voličská účast v předčasných volbách 2013 byla 59,48 procenta).

Za zmínku rovněž stojí 7,7 procenta respondentů, kteří se nedokáží rozhodnout, komu by dali svůj hlas a zvolili si raději odpověď "nevím". Téměř šest procent dotázaných v provedeném výzkumu zvolilo variantu “jiná strana”.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volební preference Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy