reklama

Herec Jan Hrušínský, známý například z pohádky Dívka na koštěti nebo Jak se budí princezny, řeší vážný problém. Někdo mu bez jakéhokoliv povolení osel pole řepkou olejkou. Hrušínský o tom informoval ve svém příspěvku na Facebooku, kde zveřejnil fotografii, jak stojí uprostřed pole. 

"Tak hele, před lety jsem si koupil louku a pole. Pole jsem letos odmítl pronajmout. Je moje, ne? Přesto mi na něj někdo zasadil žlutou řepku. Proti mé vůli a na mém poli," napsal herec k fotografii.

"Kdopak to asi udělal? Jestlipak na to moje pole dostal dotace? Jako na všech polích v naší zemi," dodal ještě. To, zda bude problém nějak řešit, Hrušínský zatím neví.  "Ještě nevím, jak s tím naložím. Divadlo mi zabírá hodně času a nemůžu ho věnovat šmejdům, které někdo volí do parlamentu ČR. Můžu jen apelovat na lidi, aby „šmejdy“ do politiky na podzim nevolili," napsal rázně herec. 

Na koho herec naráží, se lze pouze domnívat. Řepka olejka zaplavuje česká pole od konce devadesátých let čím dál více. Podle dat českého statistického úřadu jen v roce 2016 dosahovala plocha osetá řepkou velikosti téměř 400 tisíc hektarů. Řepka olejka se využívá jako významné biopalivo.

Případ podle serveru Echo24 připomíná nedávný spor zemědělce Bohumíra Rady se společnosti Agro z holdingu Agrovert. Tomu společnost údajně zničila úrodu obilí a kukuřice na Znojemsku v roce 2015. Agro mělo zemědělci způsobit škodu v rozsahu 4 milionů korun. Plodiny Agro zničilo silným herbicidem Roundup. Podle Agra už však pozemek nepatřil do pronájmu zemědělci Radovi. Znojemská policie případ letos odložila.