Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi politikům nevěří: Rozhodují se dle úplatků a lobbistů, občané nikoho nezajímají

Korupce
Korupce
Foto: Pixmac

Praha - V březnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo názory české veřejnosti na vliv voličů, občanů a vybraných institucí na rozhodování politiků. Nejvyšší vliv na rozhodování politiků mají z vybraných faktorů úplatky a korupce, ukázal průzkum.

O dominantním vlivu úplatků a korupce na politiky je přesvědčeno 31 procent lidí. Více než pětina veřejnosti pak za rozhodováním politiků vidí hlavně zájmové skupiny a lobby. Podle 11 procent Čechů politici dají zejména na média a stejný podíl dotázaných míní, že největší vliv mají osobní vztahy.

Další případné faktory rozhodování už skončily s méně než pěti procenty. Jsou mezi nimi voliči vlastní strany, sociální sítě, průzkumy veřejného mínění, odbory, stávky a demonstrace, vědci a odborníci, církve a na úplně posledním místě občané.

"Přesvědčení občanů o silném vlivu úplatků a korupce či zájmových skupin a lobby na rozhodování politiků koresponduje s celkovým názorem na míru zkorumpovanosti politických stran, ministerstev a centrálních úřadů, která je podle mínění občanů poměrně vysoká," uvedlo CVVM.

Oproti předchozímu šetření z roku 2016 došlo k výraznějšímu (o více než 0,1 bodu) zvýšení hodnocení vlivu v případě většiny položek. Nejvýraznější (o více než 0,2 bodu) je tento vzestup především v případě vlivu vědců a odborníků, průzkumů veřejného mínění, sociálních sítí a voličů vlastní strany.

"Změny v hodnocení jsme zaznamenali i stávek a demonstrací, církví a občanů, kde dochází k navýšení přibližně o 0,15 bodu. Zvýšení vnímaného vlivu (o 0,1 bodu) můžeme vidět i v případě úplatků a korupce či zájmových skupin a lobby, které nadále vnímány jako nejvíce vlivné. Obdobné zvýšení vidíme i v případě vlivu osobních vztahů na rozhodování politiků (vzestup o 0,11 bodu)," uvedl soc.cas.cz.

Pohled na data v delší časové perspektivě ukazuje, že zatímco v roce 2012 hodnotili občané vliv úplatků a korupce jako nejsilnější za sledované období, v šetření z roku 2015 a 2016 dochází u této položky k oslabení, nicméně je stále brána jako nejvlivnější v porovnání s ostatními položkami.

Témata:  politici korupce průzkumy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy