Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice KDU-ČSL a STAN má v plánu v kampani spoléhat na dobrovolníky

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V kampani před podzimními volbami do Sněmovny bude nová koalice lidovců a hnutí Starostové a nezávislí spoléhat především na dobrovolníky. KDU-ČSL a STAN jednaly o vzniku volebního spojenectví od loňského prosince. V dubnu se dohodly, že uzavřou koalici.

Uzavření koalice znamená, že pro vstup do Sněmovny budou muset získat nejméně deset procent hlasů, zatímco v případě zařazení zástupců jednoho uskupení na kandidátky druhého by stačilo jen pět procent. Vedení lidovců i starostů jsou ale přesvědčena, že se zvýšený volební práh podaří překonat.

Teoreticky by ještě vznik volební koalice, která minulý týden představila společné logo, mohl zvrátit víkendový lidovecký sjezd. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je ale přesvědčen o tom, že jeho straničtí kolegové dubnovou dohodu potvrdí.

Dobrovolníci by se měli zapojit do organizace předvolebních mítinků nebo poskytnout plochy pro plakáty, uvedla dnes mluvčí lidovců Petra Hrušová. „Chceme najít nadšené dobrovolníky, kterým není lhostejná současná politická situace a chtějí pomoci lidovcům a starostům k úspěchu ve volbách," uvedl koordinátor dobrovolnické kampaně Marcel Ladka. Poukazuje přitom na okolní země, kde je naprosto přirozené aktivně se zapojovat do veřejného života a podílet se na něm.

KDU-ČSL a STAN se podle Hrušové inspirují Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové, která podobný koncept kampaně využila letos v zemských volbách v Sársku, Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní-Vestfálsku. Zaregistrovaní dobrovolníci se před začátkem hlavní fáze kampaně zúčastní vzdělávacích seminářů a sejdou se i s kandidáty koalice.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy