Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Manchesteru byl zřejmě britský občan, nejmladší obětí je osmiletá holčička

Policie Velká Británie
Policie Velká Británie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Manchester - Britská média zveřejnila jméno první známé oběti útoku v Manchesteru, kterou je osmnáctiletá studentka. Škola vydala prohlášení, v němž vyjádřila soustrast její rodině a přátelům. Sebevražedný atentátník byl zřejmě britským občanem, případně ve Spojeném království žil.

Na zprávy o svých blízkých zde čekají i rodiny, které své příbuzné stále pohřešují. Svou pomoc nabídli také pracovníci britské státní zdravotní služby (NHS), kteří jsou zrovna v Manchesteru na konferenci.

Na internetu se objevily výzvy k darování krve. Místní zdravotní úřady ale sdělily, že zásob krve mají dostatek a že dárce, kteří dnes dorazili po výzvě na internetu, odmítají. Atentát, k němž se přihlásil Islámský stát, si podle policie vyžádal přinejmenším 22 obětí a desítky zraněných. Dvacátým třetím mrtvým je atentátník. Mezi oběťmi a zraněnými jsou i malé děti, podle médií je dosud nejmladší identifikovanou mrtvou osmiletá dívka.

Sebevražedný atentátník byl dle BBC zřejmě britským občanem. Premiérka Theresa Mayová po dopoledním zasedání bezpečnostního vládního výboru oznámila, že policie totožnost pachatele zná, prozatím ji ale nechce zveřejnit. K činu se mezitím přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Britský poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Sebastian Gorka na twitteru poznamenal, že atentát se stal na čtvrté výročí vraždy britského vojáka Lee Rigbyho v Londýně. Rigbyho ubodali 22. května 2013 dva muži nigerijského původu, kteří se hlásí k radiálnímu islámu. "Data jsou pro islámské teroristy důležitá," napsal Gorka na twitteru.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

8. května 2024 18:33

Německou politiku obchází strach. Policie řeší další případ napadení

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy