Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy s početím? Pětina českých žen s nimi má své zkušenosti

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha – Každá pátá Češka se ve svém životě potýkala s problémy s početím. U partnerky se s nimi setkalo 16 procent mužů, ukázal průzkum společnosti STEM/MARK pro Českou gynekologicko-porodnickou společnost Praha – Každá pátá Češka se ve svém životě potýkala s problémy s početím. U partnerky se s nimi setkalo 16 procent mužů, ukázal průzkum společnosti STEM/MARK pro Českou gynekologicko-porodnickou společnost

Průzkumu se v lednu a únoru zúčastnilo 1463 osob, z nich 1208 žen. Ideální věk k početí prvního potomka je podle ní 25 let, kdy je organismus ženy na těhotenství nejlépe připravený a hrozí menší riziko zdravotních komplikací u narozených miminek.

„Vzrůstající věk prvorodiček je jedním z faktorů, který se významným dílem podílí na neplodnosti českých párů. U nás v České republice průměrný věk překročil 30 let, což je hranice, po které se plodnost žen snižuje, po pětatřicátém roce pak skokově klesá," uvedla lékařka Iva Zadrobílková z centra asistované reprodukce v Hradci Králové.

Češky rodí první dítě o pět let později než v roce 1990. Průměrný věk rodiček loni dosáhl 30 let, po umělém oplodnění je ještě vyšší. To žádají ženy většinou mezi 33 až 38 lety. Zdravotní pojišťovny jej hradí do 39 let.

Za neplodnost je považována neschopnost páru dosáhnout těhotenství po šesti měsících až jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Podle průzkumu 59 procent bezdětných žen, 43 procent žen s dětmi a 64 procent dětí považuje za první možnost jejího řešení umělé oplodnění. Pomocí něj se v Česku narodí ročně 5000 až 6000 dětí, což je asi pět až šest procent novorozenců.

Témata:  porodnost neplodnost děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy