Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS šlape na paty sociálním demokratům, vítězem vládní krize je ANO. Nový průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V šetření realizovaném v květnu 2017 zjišťovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Do dolní parlamentní komory by se dostalo šest stran.

Vládní krize začala 2. května, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání a jeho majetkových poměrů podá demisi celé vlády. O tři dny později ale uvedl, že ji nebude podávat, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl odejít jen premiér. Navrhl odvolat pouze Babiše z funkce ministra financí. Ve středu ho oficiálně nahradil Ivan Pilný (ANO).

Volby do Sněmovny by v první polovině května vyhrálo ANO s 33 procenty hlasů. ČSSD by skončila se 14 procenty hlasů druhá a v těsném závěsu za ním by byla ODS, kterou by volilo 13 procent lidí.

Vedle ANO, ČSSD a ODS by v poslaneckých lavicích zasedli ještě komunisté, lidovci a TOP 09. KDU-ČSD ale půjde do podzimních voleb s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), které by v případě samostatné kandidatury podle CVVM získalo dvě procenta hlasů. Kolik lidí by volilo lidovce ve spojení se Starosty, volební model neuvádí.

Pro KSČM by podle CVVM hlasovalo 11,5 procenta voličů, pro lidovce 8,5 procenta a TOP 09 by získala sedm procent hlasů.

V porovnání s dubnovým průzkumem se podpora ANO téměř nezměnila, naopak sociální demokracie si pohoršila o dva procentní body. Občanští demokraté by získali proti dubnu o 2,5 bodu více hlasů a lidovci a TOP 09 by na tom byli o bod lépe. Vedle toho komunisté by procentní bod ztratili.

Na to, že vládní krize poznamené preference ČSSD, poukazuje i nedávno zveřejněný průzkum agentury Median z 4. až 19. května. Podepsala se podle ní ale i na ANO, i když méně než na sociální demokracii. Ta si v průzkumu Medianu pohoršila od dubna o čtyři body na 14 procent. ANO by volilo 26 procent lidí, o 1,5 bodu méně než před měsícem.

Další parlamentní strany by na někdejší situaci ve vládě vydělaly. Preference komunistů vzrostly podle Medianu o bod na 13,5 procenta, ODS o půl procentního bodu na 9,5 procenta, TOP 09 o bod na devět procent a lidovci o půl bodu na sedm procent. Do Sněmovny by se s pěti procenty dostala ještě Okamurova SPD.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) ODS KSČM koalice KDU-ČSL a STAN TOP 09

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy