Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET už běží půl roku: Finanční správa sází pokuty. Koše se plní účtenkami, které nikdo nechce

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Brno - Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno zatím zhruba 148.000 podnikatelů, vydali 1,35 miliardy účtenek. Finanční správa při kontrolách uložila za prohřešky na místě 347 pokut za 2,1 milionu korun. Ve spoustě podniků mají u pokladny koš neustále naplněný účtenkami, které nikdo nechce.

Celkem Finanční správa provedla v souvislosti s EET 30.222 kontrol, odhaleno bylo 4833 nedostatků. Z toho ve 2342 případech šlo o nevystavení účtenky, v 1186 případech o nezaslání údajů do systému EET. Celkem u 640 případů se jednalo o neumístění informačního oznámení o evidenci tržeb a v 618 případech o neplnění oznamovací povinnosti.

Podle provozního ředitele prodejce pokladních systémů Storyous Petra Filipce si po půl roce většina podnikatelů na EET v gastru zvykla. "Část z nich to dokonce přijala jako výzvu a své podniky díky využívání dat z moderních pokladen dále rozvíjí, většina však evidenci bere nadále jako nutné zlo," uvedl.

Upozornil ale, že se objevují stížnosti na některé pokladní systémy, které po půl roce v ostrém provozu vypovídají službu. "Roste však i počet přeběhlíků. Pokladnu pravděpodobně změnil již každý desátý," uvedl. Navíc podle Filipce provozovatelé gastrozařízení začínají hledat nová řešení, přičemž cena již není hlavní rozhodovací faktor.

Zavedení EET pro obchodníky přitom vyvolalo kritiku, že kvůli EET zanikne řada především venkovských obchodů. Podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeňka Juračky to ovšem není kvůli EET. "Od našich obchodníků máme zpětnou vazbu takovou, že od spuštění EET v maloobchodě došlo k minimálnímu úbytku prodejen. Prodejny, které skončily v důsledku EET, evidujeme v řádu nižších desítek. Mnoho prodejen také pouze změnilo IČO. Několik set prodejen s potravinami, zejména těch nejmenších, však končí z důvodů mnohem závažnějších, jako je například ekonomická neudržitelnost v malých obcích, což přímo souvisí s nekalými obchodními praktikami konkurence, včetně používání podnákupních a podnákladových cen," uvedl.

Hospodští ve městech se s povinnostmi bez větších problémů srovnali a všichni účtenky tisknou. Nicméně hosté si je téměř bez výjimky neberou. V restauraci Buddha na náměstí Svobody v Brně se hromadí na velkém tácu na baru.

Ve Veselé Vačici mají koš přímo pod pokladnou. "Je to neekologické, je to dřevo, jsou to stromy. Vydávat v elektronické době papírové účtenky je naprosto zbytečné," řekl Kahwaji. Další tisícovku navíc utratí měsíčně kvůli kvalitnějšímu připojení k internetu a dalších 1000 korun navíc si bere účetní, která má s administrativou více práce. "Poprvé už si nároky zvedala, když se zavádělo kontrolní hlášení. To mělo sloužit v boji proti karuselovým obchodům, nakonec však nejvíc dopadá na malé a střední podnikatele. To jsou důvody, proč se zdražovalo pivo," řekl Kahwaji.

Ač bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) sliboval snížení DPH na pivo z 21 procent, nic se nezměnilo. "Na jídlo je sice DPH 15 procent, ale pořád je jedna z nejvyšších v Evropě, v Rakousku mají deset procent," řekl Kahwaji. Problém podle něj může být ve venkovských hospodách, které prodávají jenom pivo. "Když zdraží o tři koruny, lidi přestanou chodit," myslí si.

Minipivovary na jihu Moravy změny v souvislosti s EET prakticky nezaznamenaly. "Počáteční přehnané reakce se vůbec nenaplnily. Pár provozů se zavřelo, ale ty stejně převzali úspěšnější restauratéři. Možná je ještě brzy bilancovat nad EET. Slavkovský pivovar pokles prodeje piva v žádném případě nezaznamenává," uvedl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace pivo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy