reklama

Pro obecní restauraci v Želivě na Pelhřimovsku, již se zavedením EET opustil letitý nájemce, se obci podařilo najít nového provozovatele celkem rychle. Restauraci převzal hned po Novém roce. "Funguje to, jak má," řekl starosta Karel Chmel. V obci podle statistiky žije přes 1100 lidí.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci teď očekává, jak se restauratéři vyrovnají se zákazem kouření platným od 31. května. "My to vnímáme tak, že EET je pro nás problém, který máme vyřešený. Některé hospody skončily, jiné zase vznikly," uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. V letošním prvním čtvrtletí pivovar uvařil 61.390 hektolitrů piva, jeho výstav se v meziročním porovnání zvýšil o 1,3 procenta.

Z odběratelů Pivovaru Chotěboř ukončilo loni v prosinci činnost šest. I tomuto pivovaru se situaci podařilo překlenout. "Své portfolio zákazníků každoročně rozšiřujeme, s čímž je spojen i nárůst prodeje piva o 7,5 procenta proti stejnému období vloni," uvedl jeho ředitel Richard Moravec.

V Rantířově u Jihlavy s necelými 500 obyvateli nedávno skončil obchod s potravinami, fungují tam ale dvě hospody. Podle rantířovského starosty Tomáše Novotného, který je zároveň provozovatelem jedné z hospod, obci pomáhá blízkost krajského města. Kdyby se tam nestavovali lidé odjinud, nejspíš by se podle něj v tak malé vsi neudržela ani jedna hospoda.

Jihlavský živnostenský úřad tento měsíc upozornil na to, že někteří restauratéři v regionu zřejmě účelově začali vydávat své provozovny za kluby, aby se vyhnuli daňovým a jiným povinnostem. Poukázaly na to kontroly provedené tímto úřadem.

"Platby kreditními kartami nahradí časem papírové peníze a EET ztratí smysl," řekl vedoucí českobudějovické restaurace Masné krámy Tomáš Olejník.  V Masných krámech mají systém podobný EET, s jehož pomocí vydávají lidem účtenky, již deset let. Firma, která se jim stará o kasy, tak systém jen přizpůsobila. "Pro nás to nebyl žádný zásah. Velmi důležité je, aby podnikatel odváděl správně daně a neokrádal stát. Ale jelikož se platí stále více a více kartami, tržby budou registrované, do budoucna papírové peníze vymizí a potom bude EET postrádat smysl. Nicméně byli hospodští, kteří si dělali černé fondy, a teď přišli o peníze," řekl vedoucí Masných krámů, kde prodají 400 hlavních jídel denně.

Na EET byla připravena i táborská restaurace Černá Perla. Jednorázové náklady za pořízení měli 15.000 Kč za tablet, program a tiskárnu, plus platí měsíční poplatek 240 Kč za program, ale podobnou sumu vydával podnik už předtím za vlastní software. "V programu se ještě vychytávají chyby, takže občas se to neodešle a čeká na odpověď serveru. S EET se klidněji spí. Ale bylo by dobré, kdyby to dodržovali všichni. Lze hodně podvádět. Jezdíme po celé republice se synem, který hraje hokej, a občas, když jsem na zimáku, slyším nesmyslné názory jako 'Dáváme to do kelímku, tak nemusíme mít EET'," řekl ČTK provozovatel Černé Perly Vladislav Skoumal.

EET trápí na jihu menší hospody. Tržby klesly Sport klubu v Malontech na Českokrumlovsku. Provozovatelka Eva Debnárová má jednu kasu, na druhou jí chybí peníze, a tak již nemůže prodávat ve stánku na akcích jako den dětí nebo Malontská míla. "Strašně mě to omezuje. V takové malé hospůdce je to tragické. Zdržuje to provoz, na sále jde wifina špatně. A dělala jsem i plesy, zábavy, najímali si mě hasiči, tam to bez kasy taky nejde, musela jsem to odříct, takže přicházím o část kšeftu," řekla ČTK Debnárová.

Kvůli EET skončil provozovatel Občerstvení na Pumpě u Vodňan na Strakonicku. Bistro teď provozuje jeho žena. "Šel jsem do práce, kašlu na to, pitomce dělat nebudu. Koupil jsem další kasu, 12.000 korun v háji. Stát z nás dělá zloděje a idioty. Za mě palec dolů, pan Babiš je nejprolhanější zloděj. EET je kravina, která nepřinese ekonomice vůbec nic, naopak, zase bude všechno dražší," řekl ČTK bývalý provozovatel.