Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužívání médií? Europoslance spíš trápí Babišovy dotace, upozorňuje Pospíšil

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) doufá, že na dnešním plénu Evropského parlamentu, kde se projednává údajné zneužívání médií v České republice, se Česko nezařadí mezi země jako je Polsko a Maďarsko. V Česku je prý hlavním problémem pouze osoba Andreje Babiše (ANO), nikoliv jednání celé vlády. Poslanci za hnutí ANO by podle něj měli na půdě Evropského parlamentu předložit fakta k celému případu.

Na plénu Evropského parlamentu se dnes projednává bod o zneužívání médií v České republice. Tento týden se k celé kauze vyjádřil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v rozhovoru pro Český rozhlas. 

Evropský parlament by neměl přijímat žádní závěrečné usnesení, jedná se pouze o politickou debatu. „Neměli bychom očekávat, že Evropský parlament může vyřešit problém Andreje Babiše,“ řekl v rozhovoru.

„Díky tomu, že Andrej Babiš čerpá velké množství evropských dotací, zajímá evropské politiky a zvláště europoslance, kteří jsou ze zemí, které peníze posílají do jiných evropských států,“domnívá se Pospíšil.

Míní, že střet zájmů, kterým disponuje dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš nemá žádný jiný politik v kterékoliv evropské zemi. Zároveň připouští, že z projednávání bodu může Andrej Babiš vyjít jako mučedník.

Pospíšil souhlasí s tvrzením Andreje Babiše, že jde o mezinárodní ostudu, podle europoslance jde ale o mezinárodní ostudu, "kterou páchá Andrej Babiš,". Odmítá, že by za navržením bodu stáli čeští europoslanci za TOP 09 Jaromír Štětina a Luděk Niedermayer. Iniciátory byli němečtí kolegové z frakce Evropské lidové strany. 

Podle Pospíšila však pro europoslance není nejpalčivějším problémem České republika otázka zneužívání médií, ale pochybné podnikání Andreje Babiš. Jako systematicky největší problém Babiše prý vnímají otázku čerpání a přijímání evropských dotací, například v případě jeho farmy Čapí hnízdo. I tak prý bude projednávání ostudou České republiky, jejímž autorem je Andrej Babiš.

Nyní je prý na poslancích hnutí ANO, aby na plénu vystoupili a vysvětlili fakta celého případu, a aby si tak mohli ostatní poslanci o situaci udělat nezávislý obrázek.

Důležité nicméně pro Pospíšila je to, aby kolegové pochopili, že Česko nemá takové problémy, že by ovlivňovalo české soudy či ze by zasahovalo vůči veřejnoprávním médiím. Problém Česka není stejný, jaký se řeší i Polska nebo Maďarska, českým problémem je pouze jedna osoba, a to osoba Andreje Babiše.

Témata:  Jiří Pospíšil EU Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy